Božićni hleb - česnica




Božić obeležavam u duhu pravog agnostika, minimalno se držeći pravoslavnih običaja i tradicije, jer je to ono esencijalno što ostaje pokolenjima - bez obzira na verska uverenja. Deca su se uvek radovala lomljenju česnice i pronalaženju novčića, a preukusan hleb nestane vrlo brzo, jer ga pravim s kvascem i puterom, premda se česnica ne pravi na takav način, a i sumnjam da bi planula poput ove iz recepta koji sledi :)

Česnica (staroslovenski "
чест"= ruski "часть"= deo) se priprema veče pred Božić ili na božićno jutro. Ko pronadje novčić prilikom lomljenja česnice, kažu da će imati para i sreće cele godine :) 

Srećno Badnje veče :)

Sastojci:

kvasac:
  • 250 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca (pola paketića)
  • 1 ravna kašika šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 300 g namenskog brašna za kisela testa
  • 2 žumanca
  • fermentiran kvasac
  • 1 kašičica soli
  • 60 g otopljenog putera
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje

Novčić, koji ćemo da stavimo u testo, dobro oprati i prokuvati nekoliko minuta u lončiću s vodom.


Priprema:

U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer i razmutiti. Staviti dve kašike brašna, promešati i poklopiti dok kvasac raste. 

Istopiti puter, pa ga ohladiti na sobnoj temperaturi.

U dublju činiju prosejati sve brašno, a  manji deo odmah odvojiti na stranu, za kasnije dodavanje u toku procesa mešenja. Na brašno u činiji sipati so i nadošli kvasac, dodati istopljen puter i dva žumanca, pa mikserom sa spiralnim nastavcima umesiti testo, dodajući malo po malo brašna koje će da učvrsti žitku masu, ali konačno, testo mora da ostane mekano, gipko i rastegljivo. Doraditi testo u činiji rukama.

Namazati uljem drugu, čistu, činiju, pa prebaciti testo i pokriti ga folijom. Ostaviti da odmara 20 minuta na toplom mestu dok se ne bude udvostručilo.

Umutiti žumance s par kapi vode. 

Namazati kalup prečnika 22 cm uljem i pokupiti višak papirnim ubrusom.

Prebaciti testo na radnu površinu lagano posutu brašnom, razviti ga "na prst debljine" i odseći mali komad veličine jajeta, koji ćemo upotrebiti za ukrašavanje. Testo složiti poput koverte, udenuti novčić izmedju slojeva i zaokružiti hleb rukama, vukući testo odozgo na dole, pa ga dnom staviti u okrugli kalup.

Odvojeni komadić testa tanko razviti na brašnjavoj podlozi, pa modlicom izvaditi cvetiće. Hleb premazati žumancetom, zalepiti cvetiće, pa i njih premazati.

Neka hleb raste dok čekamo da se ugreje rerna na 200°C. 

Peći hleb 15-20 minuta, ali nadgledati, pa ukoliko se bude previše zarumeneo pokriti ga aluminijumskom folijom. 

Neka se prohladi pre lomljenja. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF