Ciabatta, mirisni hleb s maslinama i začinima




Varijacije na temu ćabata hleba su bezbrojne. U ovom receptu sam se odlučila za onu s maslinama :) Hleb se ne mesi rukama.

Sastojci:
  • 1/2 pakovanja kvasca ili 20 grama
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašika meda ili šećera
  • 350 grama prosejanog namenskog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kašika origana
  • 2 čena iseckanog belog luka
  • 3 kašike iseckanih crnih maslina
završna nota:
  • 50 gr brašna za posipanje
  • 2 kašike maslinovog ulja za podmazivanje


Hleb iz recepta je kompilacija nekoliko načina izrade i svaki sledeći put je bio sve bolji, kako sam menjala nešto u postupku. Jednom sam pravila hleb od 2/3 pšeničnog i 1/3 speltinog brašna i bio je dobar. Lično, volim začine, ali apsolutno može i bez njih. 
Pre izvesnog vremena sam "otkrila" da testo savršeno fermentira s medom i sad uglavnom stavljam med.

Priprema:

Razmutiti kvasac s medom i 250 ml mlake vode. Nije potrebno čekati da kvasac fermentira.

Spremiti veću, dublju, posudu, pa u nju sipati prosejano brašno, dodati razmućen kvasac, ulje i so. Dobro izmešati varjačom, ili mikserom sa spiralnim nastavcima. Testo će biti vlažno i lepljivo. Pokriti posudu čistom krpom i ostaviti jedan sat da testo naraste.

Testo će se podići do samog vrha posude. Dodati origano, iseckan beli luk i isečene masline, pa dobro izmešati.

Pripremiti drugu veliku posudu, koju ćemo bogato namazati maslinovim uljem. Prebaciti testo iz prve posude u drugu, pokriti posudu i ostaviti još jedan sat da testo naraste.

Testo će se opet podići do samog vrha posude.

Pripremiti pleh i postaviti hartiju. Posuti brašno preko hartije. Uključiti rernu na 200°C.

Varjačom odvojiti testo od ivice posude, pa na to mesto sipati malo brašna, i tako u krug. Brašno će sprečiti ponovo lepljenje za ivicu posude i olakšaće prebacivanje testa na pleh.

Iz činije prebaciti testo na sredinu pleha. Trebalo bi da sklizne vrlo lako. Testo će biti mekano, ali kompaktno, a "korica" od brašna će ga držati da ne kipi. Prstima lagano pritiskati i oblikovati testo u formu "papuče", jer ciabatta upravo to znači, pa posuti odozgo brašnom.

Neka hleb poraste još jednom, dok se rerna ne bude zagrejala. Peći ga do rumene boje, 25-30 minuta. Kad kucnemo po vrhu hleba trebalo bi da zvuči "šuplje".

Ostaviti hleb 20 minuta da se prohladi, pa ga tek tada iseći.













2 komentara:

  1. Bonjour!:) Novo zaglavlje divno pristaje a hlepcic je potpuno po mom ukusu.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti, draga :) Blog uvek može da izgleda bolje i radim na tome :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF