Ćufte od pasulja i praziluka




Patin petnaesti, kada su u igri bile ćufte od pasulja, davno beše, tada nisam učestvovala, ali dopao mi se recept i obećala sam sebi da ću ga isprobati čim se bude stišala praznična gužva :)
Recept glasi ovako:


S obzirom da mi se navedeni sastojci dopadaju i da mi je poznata njihova aroma, unapred sam se nadala odličnom, ukusnom, jelu - i nisam pogrešila.

Ono što mi se nije dopalo je previše upotrebljenog posudja. Dok je za kuvanje čorbastog pasulja potrebno jedan đevđir i jedan lonac, za ćufte sam promenila 5 posuda, od đevđira do tepsije :) 

Sastojci:
podloga:
  • 500 g crnog luka
  • 125 g masti (50 ml ulja)
  • 1 ravna kašika mlevene paprike
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kaš. iseckanog peršunovog lišća
ćufte:
  • 250 g pasulja tetovca  (200 grama pasulja tetovca)
  • 250 g praziluka  (200 grama praziluka)
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 125 g masti  (50 ml ulja)
  • 2 kaš. brašna  (1 kaš. brašna)
  • 1 kaš. mlevene paprike
  • 1 kaš. iseckanog peršunovog lišća
  • 2 jaja (1 jaje)
  • (prstohvat bibera)

U zagradama su količine koje sam upotrebila prilagodivši recept svojim potrebama.

Mast ne koristim u ishrani, pa sam upotrebila ulje, ali upola manje nego što je navedeno u receptu. 

Malo sam smanjila količinu pasulja, sledstveno tome i praziluka, a prepolovila sam količinu brašna i jaja. Smesa je bila gusta dok nisam dodala jaje, pa se pitam da li je jaje uopšte bilo potrebno. Od razredjene smese nije bilo moguće oblikovati ćufte, pa sam ih formirala kašikom za sladoled. Posle pečenja u rerni, koje je trajalo duplo više od navedenog vremena iz recepta, ćufte su bile sasvim čvrste i vrlo ukusne. Pretpostavljam da se onih 10 minuta za pečenje jela odnosilo na vreme od časa kada jelo proključa u rerni.

Nisam stavila "malo vode" na luk pre stavljanja posude u rernu, da ne bih razvodnila i tako mekane ćufte kada ih budem spustila na luk. Nije zagorelo, a luk je već bio fino izdinstan.

Na slikama se vidi 6 ćuftica, a bilo ih je još 4 - koje sam ispekla u drugoj posudi i ostavila za neku drugu priliku.

Ukoliko izostavite jaje imaćete kvalitetan posni obrok. 

Priprema:

Pasulj:
Pasulj probrati, isprati i naliti hladnom vodom da se natapa najmanje 1 sat. Procediti pasulj, pa ga staviti u šerpu, naliti svežom, hladnom vodom, i kuvati 5 minuta. Ponovo procediti pasulj, pa naliti toplom vodom tek toliko da ga pokrije i kuvati na tihoj vatri dok svako zrno ne bude omekšalo. Ovo može potrajati dva sata, pa stoga nadgledati kuvanje i dolivati toplu vodu da bi pasulj bio pokriven, ali ništa više od toga. Za ovaj recept je potrebno da pasulj bude skuvan gotovo do raspadanja zrna. Ocediti vodu, dobro je ocediti da ne bismo razredili smesu za ćufte, pa poklopiti pasulj do dalje upotrebe.

Pasulj možemo skuvati dan ranije i držati u frižideru.

Ukoliko ga kuvamo istog dana kada pripremamo jelo, dok se pasulj bude kuvao uraditi neke druge korake iz recepta. 

Podloga:
Oprati manju vezicu peršuna i sitno iseckati. Podeliti je na dva dela, jedan deo će ići u podlogu, a drugi deo u ćufte.

Iseći 1/2 kg crnog luka na tanke listiće. Na tihoj vatri zagrejati 50 ml ulja, pa dodati isečen luk i posoliti ga. Dinstati luk, često ga mešajući, dok ne bude omekšao, otprilike dvadesetak minuta. Dodati mlevenu papriku i peršun, promešati bez prženja i ostaviti po strani.

Ćufte:
S obzirom na to da praziluk raste na zemlji, vrlo često izmedju listova bude zemlje, pa bi ga trebalo dobro oprati. Skinuti prve listove, preseći ga po dužini i isprati pod mlazom vode. 

U šerpi zagrejati na tihoj vatri 50 ml ulja, dodati fino iseckan praziluk, posoliti i pržiti dok ne bude omekšao. Dodati kašiku brašna, promešati, pa skloniti s ringle. Pobiberiti, dodati mlevenu papriku, peršun i odmah zatim ocedjen pasulj, pa energično mešati nekoliko minuta, dok u šerpi ne dobijemo pire od pasulja. 

Probati smesu pa dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati jaje i sjediniti ga sa pasuljem. Poklopiti i ostaviti u frižideru najmanje pola sata. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C. U vatrostalnu činiju staviti sloj isprženog crnog luka. Preko luka poredjati ćufte veličine jajeta, ako nikako drugačije, a ono pomoću kašike za sladoled - spuštati ćufte jednu do druge. 

Čufte peći 20-25 minuta, pa tople servirati. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF