Izbeljivanje jaja
Verovatno nema osobe koja je bojila uskršnja jaja, a da se nije suočila s problemom kad su u pitanju svetliji tonovi. Od kad je aktuelna dekupaž tehnika za ukrašavanje jaja, imamo duplu nevolju. Oba načina zahtevaju bela jaja, a na našem podneblju uglavnom nalazimo žuta jaja. Dobra je to boja za lukovinu i tamne tonove crvene, plave i zelene boje, ali za žutu boju nije, a nije ni za divne pastelne tonove koje dobijamo iz povrća - cvekle, crvenog kupusa, spanaća i sl. Jedino bela jaja mogu biti obojena pastelnim tonovima.

Nije nikakav problem izbeliti jaja, samo je potrebno malo opreza i širom otvoren prozor :)

Sastojci:
 • 5-8 komada svežih jaja
 • 250 ml alkoholnog sirćeta
 • 500-700 ml vode
Mere su za šerpu od 1.5 litar.

Priprema:

Odabraćemo sveža i neoštećena jaja, opraćemo ih pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi.

Zatim ćemo izabrati dovoljno veliku šerpu u kojoj jaja neće biti zbijena i poredjati ih u jednom nivou. Prelićemo ih s 1/2 litre vode i 250 ml alkoholnog sirćeta, a zatim ćemo dodati još malo vode, ukoliko je potrebno, da bi jaja bila pokrivena.

Zagrejaćemo vodu s jajima na srednje jakoj vatri, jer će ključanje vode da baca jaja po šerpi, pa je poželjno da voda lagano struji. Od trenutka kad voda provri kuvati jaja 10-15 minuta. Ovakvim načinom, od stajanja jaja pre kuvanja na sobnoj temperaturi, pa do laganog strujanja vode, neće pući nijedno jaje.

Podići će se pena nekoliko puta, i uvek bi je trebalo pokupiti kašikom i baciti. 

Primetićemo da se boja s jaja polako skida još dok su u vodi, ali glavno skidanje je pomoću vlažne krpice nakon što je kuvanje završeno. Ostaviti jaja u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim ih preliti hladnom vodom, koja će ih malo rashladiti, da bismo mogli da ih držimo u ruci. Sada su važne dve stvari:
 1. nikako ne ostavljati jaja bez vode dok ih ne budemo očistili, jer će se na vazduhu boja osušiti i teško ćemo je skinuti
 2. pažljivo držati jaje jer mu je ljuska omekšala
Vlažnom sundjerastom krpom nežno brisati svako jaje, skidajući žutu boju. Ide to vrlo lako i brzo. Isprati jaje pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i odložiti u karton za jaja.

Izbeljena jaja su spremna za dalju obradu - farbanje pastelnim tonovima ili lepljenje motiva dekupaž tehnikom.

Salveta s naslovne slike je iz zbirke salveta koje sam sakupljala u osnovnoj školi, pa je ovo, ujedno, i omaž hobiju koji je upražnjavala skoro svaka devojčica  🐰2 komentara:

 1. Koristan savet, nisam probala da ih izbeljujem, a dekupaz mi je omiljen nacin ukrasavanja poslednjih par godina.:)) P.S. salvete iz kolekcije ne diram, bilo bi mi zao da ih seckam, obicno kupim neko cvetno pakovanje pa se zanimam.:))

  OdgovoriIzbriši
 2. E, ne diram ni ja salvete koje nemaju duplikat :) S obzirom da ih odavno "ne menjam", duplikati mi uskoče kad tražim nekakav poseban motiv :)

  Polovinu jaja izbeljujem, a polovinu farbam lukovinom. Okolnosti su me naterale da potražim način za izbeljivanje jaja, jer na obližnjoj pijaci, a i u okolnim radnjama, jednostavno nema belih jaja.

  OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF