Kroketi od kajgane




Interesantan način da upotrebimo jučerašnji hleb i osvežimo svoj doručak, ili da proširimo standardno i već uhodano posluženje na sedeljkama i rodjendanima. Kroketi se mogu napraviti dan ranije i čuvati u kutiji s poklopcem u frižideru.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 4 kriške hleba srednje veličine
  • 1/2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 0.70 dl mleka
  • 1 kaf. kaš. soli
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 3 kašike parmezana
završna nota:
  • prezle za paniranje
  • ulje za prženje

Količine su za 12-13 kroketa prečnika 4 cm.

Priprema:

U činijici izmutiti 3 jaja za kajganu, uz dodatak 1 kašike vode i 1/2 kaf. kaš. soli.

S hleba odseći koricu, pa ga iseći na kockice. Pripremiti mešavinu od mleka, 1/2 kaf. kaš. soli, bibera i 2 kašike umućenih jaja, uzetih od onih za kajganu. Dobro promešati, dodati kockice hleba i ponovo promešati. Ne dodavati više mleka čak i ako nam se učinilo da je smesa suva, nego ostaviti da hleb upije preliv, a za to vreme napraviti kajganu.

U tiganju zagrejati ulje i puter, pa dodati vrlo sitno isečen crni luk. Dinstati, mešajući, dok ne bude omekšao, pa ga preliti umućenim jajima i ispeći mekanu kajganu, koja će se lakše izmešati s hlebom.

Pečenu kajganu pomešati s namočenim hlebom, pa dodati iseckan peršun i parmezan. Dobro sjediniti sastojke, a dodavanjem još parmezana, ukoliko je potrebno, napraviti solidno čvrstu smesu.

Oblikovati smesu u 12 loptica, pa svaku uvaljati u prezle.

Zagrejati na jakoj vatri ulje za duboko prženje, smanjiti malko temperaturu, pa pržiti krokete oko 5 minuta, okrećući ih. Izvaditi krokete na upijajuću hartiju. Servirati tople ili hladne.

Savet: Ista količina ulja za prženje biće "dublje" u manjoj šerpici, nego u većoj šerpi, ali će biti potrebno prženje iz dva puta.















Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF