Lenja pita s filom od jabuka




Ne pravim je često jer pokušavam da svedem slatkiše na najmanju meru, pa u ime različitosti - lenja pita dodje na red svake druge godine :) Ovog puta sam pravila od pola mere i izvrsna je. Ostaviću recept za upola manju pitu, jer možda ima još ljubitelja slatkog, koji bi tek malo da se zaslade i da naprave kolač za svoju dušu.

Inače, postoje 2 tipa pite, 2 načina izrade, lenja pita kod koje se testo mesi, i ona kod koje se testo sipa u pleh. Oba načina su dobra, a drugo testo je nešto mekše, dok je prvo sipkavije. 

Sastojci:
testo:
  • 125 g putera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 70 g šećera
  • 50 ml mleka
  • 1/2 praška za pecivo
  • oko 320 g prosejanog namenskog brašna
fil:
  • 800 g jabuka (4-5 komada), što kiselije to bolje
  • 100 g šećera
  • 1 kaf. kaš. cimeta
završna nota:
  • prah šećer za posipanje

Posuda je veličine 15x22 cm za 15 debeljuškastih kolača.

Priprema:

Priprema fila:
Oprati, oguliti i krupnije izrendati jabuke, zatim ih dinstati na tihoj vatri u sopstvenom soku kratko vreme, a potom sipati šećer i stalno mešati, jer je smesa podložna lepljenju za dno šerpe. Ukoliko su jabuke manje kisele, smanjiti količinu šećera iz recepta za desetak grama, ili prema ličnom ukusu. Ako postoji mogućnost koristiti veću teflonsku šerpu, da bi tečnost iz jabuka što brže isparila. Gotovo je kada više nema tečnosti u šerpi. Dodati cimet, promešati i ostaviti da se hladi.

Priprema testa:
Mikserom umutiti jaje, žumance i šećer u kremastu smesu, pa dodati omekšali puter i sve fino sjediniti. Menzurom odmeriti, pa u mleko sipati pola kesice praška za pecivo i kad zapenuša prebaciti u činiju s testom. Izmešati i dodati polovinu prosejanog brašna, pa mutiti mikserom podešenim na najslabiju brzinu, sve dok metlice budu mogle da se okreću. Potom, prebaciti testo na radnu površinu i zamesiti ga rukama. Dodavati malo po malo brašna sve dok ga testo bude primalo. Nelepljivu i konzistentnu grudvu testa podeliti na dva jednaka dela.

Slaganje pite:
Unutrašnju stranu folije od upotrebljenog putera iskoristiti za podmazivanje posude u kojoj će se peći kolač.

Na dno posude staviti polovinu testa pa ga poravnati prstima, ili malom oklagijom, ili nekakvom čistom teglicom, kako su radile naše bake.

Iseći pek papir u širini posude, a po dužini neka bude veći za desetak santimetara. Položiti papir preko testa u posudi, pa na njega staviti drugu polovinu testa i poravnati ga kao i prethodno. Podići drugi sloj s papirom i ostaviti ga sa strane. U posudu staviti ohladjen fil od jabuka i poravnati ga. Preko jabuka staviti testo s papirom, ali obrnuto, da bi papir ostao sa spoljne strane, pa ga zatim odlepiti i skloniti s testa.

S vrha obeležiti kvadrate, da se prhko testo ne bi kasnije mrvilo i lomilo prilikom sečenja ispečenog kolača.

Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Prekriti kolač čistom, vlažnom, krpom i ostaviti ga da se sasvim ohladi, zatim ga iseći i posuti kolače prah šećerom. Čuvati ih u zatvorenoj posudi da se ne bi osušili.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...