Lincer keksovi




Liče na vanilice, a nisu vanilice :) 

Lincer keksovi imaju isti recept kao "lincer torta" (Linzer Torte), čuvena praznična, najčešće božićna, torta, koja je nastala u austrijskom gradu Lincu, a recept se proširio po susednim oblastima.

Sastojci:
  • ~300 g namenskog brašna
  • 100 g blanširanih badema
  • 2 žumanca
  • 200 g omekšalog putera
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 kaf. kaš. cimeta
  • 1 kaf. kaš. izrendane kore od limuna
  • prstohvat soli
  • 1 kaf. kaš. praška za pecivo
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
nadev:
  • nekoliko kašika džema od malina, ili nekog drugog crvenog i kiselog voća, eventualno od kajsija
završna nota:
  • prah šećer za posipanje

Mera je za četrdesetak većih keksića prečnika 5-6 cm, a s obzirom da se spajaju džemom biće oko dvadeset komada.

Priprema:

Ukoliko nemamo blanširane bademe, blanširaćemo ih sami, a zatim samleti.

Prosejati brašno. Dobro oprati limun sodom bikarbonom, obrisati ga, pa izrendati koru s 1/4. Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju.

U veću činiju staviti šećer, pa dodati omekšali puter i mutiti dok ne dobijemo kremastu smesu. Dodati žumanca i dalje muteći i skidajući kašikom smesu s unutrašnjeg oboda činije. Dodati samlevene bademe, cimet, so, ekstrakt vanile i koru od limuna, pa mutiti dalje mikserom koji je podešen na najmanju brzinu.

Dodavati po malo brašna mešajući kašikom. Dodati prašak za pecivo. Kada smo u činiji dobili kompaktno testo, prebacićemo ga na pobrašnjenu radnu površinu i zamesiti, uz po malo dodavanja brašna, dok ne dobijemo gipko ali nelepljivo testo, koje ćemo pokriti činijom i ostaviti petnaesetak minuta na sobnoj temperaturi, a ukoliko je u sobi pretoplo staviti testo u frižider.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Pobrašniti radnu površinu i oklagiju, pa razviti testo na debljinu od 3 milimetra. Različitim modlicama vaditi kolačiće i gledati da ih bude što više iz prvog razvijanja. Svaki oblik bi trebalo da ima svog para, koji će imati rupu na sredini, takozvano "lincer oko". Redjati kolačiće na pleh pomoću špatule. Ostatak testa sakupiti, premesiti bez dodavanja brašna, ponovo razviti i vaditi kolačiće modlicama. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu, pa smanjiti temperaturu na 180°C. 
Peći vrlo kratko, oko 10 minuta, i ne dopustiti da testo požuti ili pregori. Stalno nadgledati kroz staklo od rerne - jer je tanka granica izmedju belih i izgorelih kolača. Kada budu porumeneli po svom obodu, pretpostavka je da su pečeni.

Izvaditi pleh i ostaviti kolačiće da se ohlade. Još dok su u plehu posuti ih prah šećerom. 

Razmutiti džem kašikom da bismo dobili glatku teksturu. Spajati po dva keksa s džemom. 

Savet: Još je bolje kada se kristal šećer samelje u blenderu, bude taman prava granulacija, niti je zrnast, niti je praškast.

Keksovi mogu da se zamrznu, s tim što će im, verovatno, biti potrebno ponovo posipanje prah šećerom.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...