Marokanska čorba od sočiva




Čorba egzotičnog ukusa s cimetom, ali i vrlo zdravim sočivom, koja može da bude samostalan i vrlo kvalitetan obrok. U mojoj kući je često na meniju, na svaki mogući način :)

Sastojci:
  • 1 šolja (250ml) sočiva
  • 1 šolja (250ml) soka od paradajza
  • 1 l vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja šargarepa
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • prstohvat bibera
  • prstohvat cimeta
  • 1/4 kaf. kaš. kurkume
  • 1/4 kaf. kaš. korijandera u zrnu
  • 1/4 kaf. kaš. kima
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • punomasni jogurt za prelivanje

Količine su za dve porcije. 

Priprema:

Očistiti jednu šolju sočiva od kamenčića i loših zrna, pa ga dobro oprati i ocediti. Na tihoj vatri ugrejati maslinovo ulje, pa dinstati sitno iseckanu glavicu crnog luka i šargarepu iseckanu na kockice. 

Dodati sočivo i jednu šolju gustog soka od paradajza, ili pelata. Začiniti biberom, prstohvatom cimeta, 1 kafenom kašičicom šećera, po 1/4 kafene kašičice kurkume, korijandera i kima. Sipati 1 litar tople vode, poklopiti i ostaviti da kuva sat-sat i po vremena na tihoj vatri. 

U toku kuvanja promešati par puta uz proveru količine tečnosti, jer će sočivo da nabubri i da pokupi vodu. Dolivati po malo tople vode i održavati nivo tek toliko da sočivo bude pokriveno. Kada se sočivo bude skuvalo posoliti ga, dodati peršun i doterati ukus ukoliko je potrebno, dodajući još začina. Skloniti s vatre i ostaviti da se malo prohladi. 

Izmiksati čorbu štapnim mikserom ili pomoću blendera, a konačno može i starom, dobrom, pasirkom, što je i najbolje, jer će u kašastoj čorbi ostati cela zrna sočiva. Poslužiti toplu čorbu uz jogurt. Grčki tip jogurta mi se čini kao pravi izbor.











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF