Pogačice s čvarcima




Na slikama su pogačice od polovine mere, tek toliko da ne preteramo, a da nas želja mine, jer im je zaista teško odoleti :) 

Kada sam bila početnik u kuhinji čitala sam mnogo recepata za kisela testa, te ovako, te onako, idu cela jaja, ne idu, ide rastopljen puter, ne ide - i vrlo često mi uopšte nije uspevalo, sve dok nisam sama izvukla zaključak na osnovu dotadašnjeg iskustva, a rezultat je recept za kiselo testo koji sledi:

Sastojci za 1/2 mere:
kvasac:
  • 200 ml mleka
  • 20 gr svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1.5 kaf. kašika šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • 200 gr samlevenih čvaraka
  • uskisao kvasac
  • 2 žumanca
  • 30 ml ulja
  • 1 kaf. kaš. soli
  • ~450 gr namenskog brašna
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje
  • kim za posipanje
  • krupna so za posipanje

Od polovine mere izaći će 30 finih pogačica, plus ostaci testa izmedju izvadjenih okruglih pogačica, koje ćemo takodje da ispečemo. 

Priprema:

Samleti čvarke na mašini za meso, a možda može i u blenderu, ali nisam probala. Prethodno pregledati čvarke za slučaj da se uvukla neka čekinja, što se dešava kod upakovanih čvaraka iz samoposluge.

Smlačiti mleko, jer ako je pretoplo neće se pojaviti reakcija kvasca. Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati kašičicu i po šećera i dve kašike brašna, promešati i poklopiti. Sačekati da kvasac fermentiše i uveća prvobitnu zapreminu u lončiću. Ukoliko se radi o zaledjenom kvascu, izvaditi ga ranije iz zamrzivača da bi upola omekšao. 

U dublju činiju staviti dva žumanca, dodati kvasac, posoliti, sipati ulje i postepeno dodavati prosejano brašno, sve dok mikser sa spiralnim metlicama bude mogao da okreće testo. Zadržati se na mućenju dok u testu ne primetimo mehuriće.

Prebaciti testo na brašnom posutu radnu površinu i mesiti rukama, uz dodavanje brašna dok testo ne postane kompaktno. Ja ga još dodatno izlupam bacajući ga nekoliko puta na radnu površinu "s visine", vodeći računa da se brašno ne razleti po kuhinji.

Razviti testo oklagijom na 1.5 cm debljine i premazati polovinom samlevenih čvaraka. 
Preklopiti testo prebacujući krajeve sa sve 4 strane ka sredini, po sistemu preklapanja koverte, pa poklopiti činijom u kojoj smo mesili. Ostaviti da miruje 20 minuta. 

Ponoviti postupak još jednom s drugom polovinom samlevenih čvaraka.


Pripremiti pleh od šporeta, postaviti hartiju.

Konačno, oklagijom razviti testo na debljinu od 1.5 cm i vaditi pogačice okruglom modlicom, ili seći na kvadrate. Ja sam sekla male pogačice - okrugle su prečnika 5 cm, a kvadratne su 5x5 cm. Na okruglim pogačicama napraviti šaru, unakrsno ih zaseći laganim pritiskom noža.

Žumance pomešati s par kapi vode, pa premazati pogačice i posuti kimom i krupnom solju. Neka pogačice rastu još jednom dok se rerna greje na 200°C. Peći ih u zagrejenoj rerni oko 20 minuta. 

Polovinu pogačica možemo da spremimo u zamrzivač, tako što ćemo da ih poredjamo na pobrašnjen plastični poslužavnik, premažemo žumancetom i zamrznemo. Posle par sati ih samo pokupimo, onako zaledjene, i stavimo u kesu, ili u plastičnu kutiju. Pre upotrebe ih ne odledjujemo, već ih zaledjene stavljamo u zagrejanu rernu. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF