Povrtne šnicle




Kao i većina jela koja se prže na ulju i ovo je nešto masnije, pa nije za svakodnevno obedovanje, već povremeno - kao prilog nekom mesnom jelu s umakom, ili kao predjelo.

Sastojci:
  • 600 g skuvanog oljuštenog krompira
  • 100 g skuvanog i iseckanog spanaća
  • 1 jaje
  • prstohvat muškatnog oraha
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • oko 200 g prosejanog namenskog brašna
  • ulje za prženje

Sastojci za 1/2 mere:
  • 300 g skuvanog oljuštenog krompira
  • 50 g skuvanog i iseckanog spanaća
  • 1/2 jajeta
  • prstohvat muškatnog oraha
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • oko 100 g prosejanog namenskog brašna
  • ulje za prženje

Od navedene količine za 1/2 mere biće 7 solidnih povrtnih šnicli.

Pola jajeta ćemo dobiti kad u čistu posudicu s poklopcem razbijemo jaje, izmutimo ga kašikom i polovinu prebacimo u činiju s krompirom, a preostalu polovinu poklopimo i ostavimo u frižideru za sutradan. Ne radi se ni o kakvoj uštedi, već će jaje da razredi testo.

Priprema:

Pripremiti spanać. Očistiti listove, oprati ih, a zatim kuvati 5 minuta u sasvim malo neslane vode. Procediti spanać, iscediti ga rukom, iseći ga i ostaviti na cediljci.

Ukoliko koristimo zaledjen spanać, preliti ga vrelom vodom i ostaviti na cediljci. Vrlo je važno da spanać bude bez trunke vode, jer će za formiranje šnicli biti potrebno manje brašna, a šnicle će biti ukusnije.

Oguliti krompir, pa ga dobro skuvati u posoljenoj vodi. Ocediti vodu, a krompir temeljno ispasirati, vodeći računa da ne ostanu grudvice. Krompir se pasira dok je vruć, i dalje odmah nastaviti s pripremom, ne čekajući da se sasvim ohladi.

Pomešati krompir i spanać, pa posoliti, probati i dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati muškatni orah i jaje. Dobro izmešati, pa dodavati malo po malo brašno, dok se smesa ne zgusne toliko da od nje mogu da se formiraju šnicle. Uzimati po kašiku, dve, smese, uvaljati je u brašno i rukom oblikovati šnicle.

U manji tiganj sipati nešto više ulja, zagrejati ga na srednjoj temperaturi, pa oprezno, pomoću špatule, skidati dve po dve šnicle s daske i stavljati na ulje. Peći ih nekoliko minuta sa svake strane, a zatim ih izvaditi na kuhinjsku hartiju, koja će da upije masnoću onoliko koliko bude bilo moguće.

Servirati tople šnicle kao predjelo, ili kao prilog uz jelo s mesom i umakom.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...