Sladoled torta




Ovaj recept je u mojoj beležnici više od 20 godina. Torta je lagana, kremasta i jednostavna za izradu, samo se treba držati navedenih koraka.


Sastojci:
kora:
  • 12 belanaca
  • 500 g šećera (može se smanjiti za 50-100 grama)
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
fil:
  • 12 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 750 ml mleka
  • 250 g putera
  • 100 g prah šećera
  • 200 g mlevenih oraha
završna nota:
  • 400 ml mlečne slatke pavlake

Pola mere:
kora:
  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
fil:
  • 6 žumanaca
  • 5 kaš. šećera
  • 5 kaš. brašna
  • 380 ml mleka
  • 125 g putera
  • 50 g prah šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta od vanile
završna nota:
  • 250 ml mlečne slatke pavlake
  • 2 kašike prah šećera 
ukrašavanje:
  • 250 ml mlečne slatke pavlake
  • 1 kaf. kaš. nes kafe u prahu 

Na slikama je torta od pola mere u kalupu prečnika 22 cm. Za punu meru uzeti veći pleh, četvrtastog ili okruglog oblika.

U trenutku kad sam filovala tortu debljina kore, kao i šlaga, je bila veća, ali se očekivano smanjila posle 24 sata, kada su i nastale priložene fotografije. 

Priprema:


Pripremiti pleh, staviti iskrojen papir na dno i lagano podmazati uljem i papir i stranice pleha, a višak obrisati kuhinjskim ubrusom.

Odvojiti belanca i žumanca. Kašikom umutiti žumanca sa šećerom i poklopiti da se ne bi osušila dok stignu na red.

Moram da skrenem pažnju da se belanca neće umutiti ukoliko slučajno, prilikom odvajanja, upadne žumance koje ne uspemo da odmah i u celosti izvadimo. Ko nije vešt neka razbija jaja u pomoćnoj posudi.


Zagrejati rernu na 150°C. Neka rerna bude zagrejana na vreme, da šam ne bi spao čekajući potrebnu temperaturu. 


Kora:


Umutiti belanca, pa postepeno dodavati šećer. Kada šam bude dostigao očekivani volumen i čvrstinu, sipati sirće i nastaviti s mućenjem još nekoliko minuta, zahvatajući šam s dna posude. 


Sipati šam na sredinu pleha, a zatim poravnati prema krajevima. Peći jedan sat bez otvaranja vrata od rerne, osim na kraju, kada pogledom kroz staklo ustanovimo da je kora ispečena. Odmah je izvaditi i ostaviti da se hladi. 


Fil:

Od mleka odvojiti 100 ml, a ostatak sipati u šerpicu i zagrejati ga do ključanja, zatim smanjiti vatru. Žumancima s šećerom dodati brašno, pa promešati, najbolje mikserom, koji će razbiti sve grudvice i učiniti smesu penastom. Dodati ekstrakt vanile i 100 ml odvojenog mleka, pa dobro promešati. Ne bi trebalo da bude grudvica, a ukoliko ih bude, procediti preko cediljke za supu.


Lagano sipati smesu sa žumancima u proključalo mleko, koje smo na trenutak sklonili s vatre, stalno mešajući da ne bi zagorela. Kuvati nekoliko minuta dok se smesa ne bude zgusnula. Ukoliko bude bilo grudvica, odmah, dok je fil topao, procediti kroz cediljku za supu, pomažući se kašikom, jer fil neće cureti, pa bi ga trebalo pogurati. Prebaciti skuvani fil na vatrostalni tanjir, ostaviti nekoliko minuta da se prohladi, pa pokriti plastičnom folijom da se ne bi formirala korica. Sasvim ohladiti.


Umutiti omekšali puter s prah šećerom, pa mu dodavati jednu po jednu kašiku ohladjenog fila. Dobro sjediniti. Ukoliko ne bude bio dovoljno čvrst u sastavu s puterom, staviti fil u frižider da se malo stegne, a da ne bi otišlo u drugu krajnost, proveravati čvrstinu.


Podeliti fil na dva dela, pa u jedan deo dodati mlevene orahe i promešati.

Završna nota:

Umutiti mikserom svežu, tečnu, pavlaku s dve kašike prah šećera, pazeći da ne bude premućena, jer će se u tom slučaju odvojiti mleko od putera i neće biti ništa od šlaga.

Filovanje:

Na koru od belanaca staviti fil s orasima, preko njega rasporediti fil bez oraha i završiti tortu s umućenom pavlakom.













2 komentara:

  1. Ovde nista ne bih menjala, sve je lepo objasnjeno i ilustrovano.:)))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...