Slane puter-kiflice




Ovakvih kiflica sam napravila milion i niko im ne može odoleti :)

Sastojci:
kvasac:
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 2.5 dl mleka
  • 1 ravna kašika šećera
  • 2 kašike brašna
testo:
  • ~500 g namenskog brašna 
  • fermentisan kvasac
  • 2 žumanca
  • 0.5 dl ulja
  • 1.5 kaf.kaš. soli
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje
  • 50 g putera
  • krupna so 
  • kim ili susam

Od navedene količine izaći će 32 kiflice.
Ukoliko je kvasac zamrznut trebalo bi ga izvaditi iz zamrzivača nešto ranije, da bi upola omekšao. Paketić kvasca prepoloviti pre stavljanja u zamrzivač. 

Priprema:

Smlačiti mleko koje nikako ne bi trebalo da bude vruće, pa dodati kašiku šećera, a zatim izdrobiti kvasac i dodati malo brašna - promešati i poklopiti. Ostaviti na toplom mestu da naraste. 

U dublju činiju staviti dva žumanca, dodati nadošao kvasac, posoliti, sipati ulje i dodavati brašno - postepeno, sve dok mikser bude mogao da muti svojim spiralama za testo. Zadržati se na mućenju dok u testu ne primetimo mehuriće, a to znači da smo ubacili vazduh i da će testo biti sundjerasto. Prebaciti ga na brašnom posutu radnu površinu i mesiti rukama uz dodavanje brašna, dok testo ne postane kompaktno. Ja ga još dodatno izlupam "bacajući" ga s visine nekoliko puta na radnu površinu, ali voditi računa da se brašno ne razleti po kuhinji. 

Pokriti testo činijom u kojoj smo mesili, pa ga ostaviti da naraste i udvostruči zapreminu. Posle dvadesetak minuta nastaviti.

Podmazati pleh od šporeta, ali ne stavljati hartiju da se puter, koji ćemo staviti povrh kiflica, ne bi uvukao izmedju pleha i hartije kada se bude istopio, pa kiflice neće moći da ga upiju. 

Žumance za premazivanje pomešati s nekoliko kapi vode da bi se lakše nanosilo. 

Lagano premesiti testo bez mnogo posipanja brašna, da ne bi otišlo na drugu stranu i postalo tvrdo. Iseći ga na 4 loptice i svaki komad razviti oklagijom u krug veličine malog tanjira, debljine do 1 cm, a krug podeliti na 8 delova, pa ovlaš uvijati kiflice od šire strane ka užoj. 

Savet: Da bi kiflice bile debeljuškaste testo ne sme da se razvije tanko, već bi trebalo da ima debljinu malog prsta, slikovito rečeno.

Redjati kiflice na pripremljen pleh, zatim ih premazati žumancetom, malko posoliti odozgo krupnom solju, posuti kimom ili susamom i ostaviti da još jednom porastu dok se rerna greje na 200°C. Komadiće putera rasporediti preko kiflica. Posle 20 minuta će biti pečene. Kiflice će prilično da se uvećaju i da se zalepe jedna za drugu, pa, ukoliko ne bismo želeli takav ishod, trebalo bi ih poredjati s većim razmakom. 

Savet: Polovinu kiflica možemo da zamrznemo, tako što ćemo da ih poredjamo na pobrašnjen plastični poslužavnik, premažemo žumancetom i zamrznemo. Posle par sati ćemo da ih pokupimo onako zaledjene i stavimo u kesu. Nikako ih ne odledjivati pre stavljanja u rernu.













Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF