Slani štapići za svaku priliku




Počev od rodjendana i sedeljki, preko putovanja, pa do gledanja omiljenog filma ili utakmice, slani štapići će naći svoje mesto i biće idealno posluženje :)

Testo za štapiće je masno testo koje se lako mesi. Karakteristično za ovaj recept je to da se testo ne ostavlja da naraste.

Sastojci:
  • 250 g putera
  • 1 paketić svežeg kvasca od 40 g
  • 150-200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 4 kašike ulja
  • 2 žumanca
  • oko 600 g namenskog brašna
  • 1.5 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje
  • susam ili kim za posipanje
  • krupna so

Sastojci za 1/2 mere:
  • 125 g putera
  • 1/2 svežeg kvasca ili 20 grama
  • 100 ml mleka
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 1/2 žumance
  • oko 300 g namenskog brašna
  • 1 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 1/2 žumanca za premazivanje
  • susam ili kim za posipanje
  • krupna so 

Na slikama je izrada štapića od pola mere i izašlo je 60 komada.
Uz pomoć modlice za perece možemo da kombinujemo štapiće i perece od istog testa. 
Jedna moja rodjaka, tetka Mica, je pravila štapiće s mašću i bili su fini.

Priprema:

Smlačiti mleko koje nikako ne bi trebalo da bude vruće, staviti šećer, izdrobiti kvasac i dobro promešati. Sipati dve kašike brašna, promešati i poklopiti. Kvasac će se vrlo brzo podići, pa ga dodati u činiju u koju su već stavljeni: omekšali puter, ulje i žumanca. Posoliti. Na mikser staviti spirale i mutiti uz dodavanje prosejanog brašna, dok god spirale mogu da se lagano vrte. Kada više ne budu mogle, prebaciti testo na radnu površinu i rukama mesiti uz dodavanje po malo brašna, dok ga testo bude primalo. Kada se testo više ne bude lepilo za prste i radnu površinu, stati s brašnom. Ovo testo se ne ostavlja da naraste, stoga, odmah nastaviti dalje.

Testo može da se mesi rukama i bez miksera, a s obzirom da nema mnogo tečnosti lako će biti umešeno.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Podmazati pleh, ili staviti pek-papir.

U činijicu staviti žumace i kanuti par kapi vode, pa promešati. Ukoliko mesimo štapiće od polovine mere, već smo odvojili pola žumanceta, pa ga samo razrediti s nekoliko kapi vode. Pripremiti susam ili kim, kao i krupnu so. 

Oklagijom razvući testo na 8 mm debljine. Opseći ivice testa, napraviti lep pravougaonik, koji ćemo podeliti na jednake delove - šlajfne koje će biti u visini štapića, otprilike veličine malog prsta. Premazati šlajfne pripremljenim žumancetom, zatim seći štapiće oštrim nožem, a oštricu noža često brisati salvetom, jer će se testo lepiti na nju. Isečene štapiće složiti u pleh, posoliti krupnom solju i posuti kimom ili susamom. Druga mogućnost je da štapiće prvo poredjamo u pleh, a zatim namažemo žumancetom i pospemo kimom ili susamom. 

Ostatak testa, ono što smo opsekli, premesiti bez dodavanja brašna i ponoviti postupak. Tako raditi sve dok ima testa. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu.

Nadgledati štapiće kroz staklo na rerni i ne udaljavati se od šporeta duže od 10 minuta, jer će vrlo brzo biti pečeni.

Savet: Ukoliko štapiće zamrzavamo, složićemo ih na pobrašnjen poslužavnik, premazati žumancetom i posuti kimom, a zatim ćemo ih staviti na led. Posle sat vremena ćemo da ih skinemo s poslužavnika, stavimo u kesu i vratimo je u zamrzivač. Pre upotrebe, odnosno pečenja, nije potrebno odmrzavanje.










Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF