Torta od testenine




Još jedan jednostavan a ukusan, kako samo testenina može biti, recept iz stare porodične beležnice :) 

Sastojci:
  • 400 grama ravioli s mesom, po mogućnosti italijanskih
nadev:
  • 2 krupnija jaja
  • 160 ml mleka
  • 50 g putera
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • prstohvat svežeg muskatnog oraha
preliv:
  • 30 g putera
  • 20 g brašna (dve vršne kašike)
  • oko 500 ml mleka
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 2 kašike ukuvanog soka od paradajza (200 ml soka od paradajza, po prstohvat soli i šećera)
  • 1 kaš. iseckanog peršuna
završna nota:
  • 1 manji kiseli krastavac
  • nekoliko tankih listova kačkavalja

Umesto ravioli upotrebiti 250 g italijanskih makarona i 150 grama dinstanog, začinjenog, junećeg mlevenog mesa. Meni se više dopada takva kombinacija, a i mesnatija je, medjutim, s raviolima je recept jednostavniji i brže pripremljen. Konačno, raviole možemo i sami da napravimo, pa da ih zaledimo za ovakvu priliku. 

Ukoliko je u pitanju predjelo biće 8 parčića torte - za 8 osoba, a ukoliko je torta obrok uz neku finu salatu, onda je za 3-4 osobe. 

Priprema:

Skuvati raviole u slanoj vodi prema uputstvu proizvodjača, a vreme kuvanja skratiti za koji minut od onog koje je napisano na ambalaži. Ne bi trebalo da kuvanje bude duže od 8 minuta. Procediti ih i malko ohladiti.

Dok se ravioli kuvaju pripremiti nadev i uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Namazati kalup prečnika 22 cm uljem i pokupiti višak papirnim ubrusom. Nije loše ni kad se postavi pek-papir na samo dno, jer testo ima sklonost ka lepljenju. U tom slučaju samo ćemo pažljivo odvojiti tortu od ivice kalupa i lako će da isklizne napolje.

Priprema nadeva:

Istopiti puter u šerpici, ili u mikrotalasnoj pećnici, pa ga ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.
U činiji viljuškom izmutiti jaja, dodati mleko, so, biber, sveže izrendan muskatni orah i sitno izrendan tvrdi žuti sir. Dobro izmešati, pa sipati puter. Dodati ocedjene raviole. Sve fino sjediniti i sipati u pripremljen kalup.

Tortu ćemo kuvati u vodenoj kupki u rerni, tako što ćemo posudu s tortom staviti u veći pleh, koji ćemo dopola napuniti vodom i ubaciti u zagrejanu rernu. Vreme kuvanja/pečenja je 25-30 minuta. Prednost kuvanja "na pari" u rerni je u tome što jelo ne može da izgori ili da se zapeče, a biće skuvano.

Dok se torta peče, kuvati na tihoj vatri 200 ml soka od paradajza, sve dok tečnost ne bude sasvim isparila. Dodati prstohvat soli i šećera. Paziti da na kraju ne zagori. 

Pečenu tortu ostaviti u kalupu desetak minuta, jer se vruća može raspasti prilikom vadjenja iz kalupa, pa je izvaditi na dasku ili na tacnu, s donjim delom torte okrenutim prema gore.

Sada pripremiti preliv koji ne sme da čeka, jer se hladjenjem zgušnjava i neće biti moguće namazati ga preko torte. Iz istog razloga ne odugovlačiti u toku premazivanja.

Priprema preliva:

Na tihoj vatri istopiti puter, dodati brašno i pržiti par minuta pazeći da brašno ne izgori, a ne bi trebalo ako je "tiha vatra". Sipati po malo mleka i energično mešati varjačom. Smesa će biti vrlo gusta, pa ćemo je dodavanjem mleka i stalnim mešanjem dovesti do potrebne gustine, a to je preliv koji je dovoljno gust da se ne razliva, a dovoljno redak da klizi s varjače. 
Posoliti, dodati ukuvan sok od paradajza i peršun. Premazati tortu odmah.

Dekoracija:

Modlicom izvaditi 8 cvetića iz tankih listova kačkavalja. Iseći 8 kolutića od krastavca. Na ivicu prelivene torte poredjati cvetiće, a preko njih staviti kolutiće krastavca. 

Poslužiti odmah, ili tortu čuvati u dobro zatvorenoj kutiji do posluženja, da se ne bi osušila.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...