Waldorf salata, američki klasik




Salata je nastala pre više od 100 godina u čuvenom Waldorf Astoria hotelu, i do danas je na jelovniku mnogih restorana. Prilično jednostavno se priprema u domaćoj radinosti i vrlo je osvežavajuća. 

Osnovni recept za Waldorf salatu se sastoji od celera, jabuke i oraha, mada ima i drugih varijacija, sa piletinom, recimo.

Sastojci:
  • 150 g jabuke Granny Smith (1 veća jabuka)
  • 150 g oguljenog celera
  • sok od 1 limuna
preliv:
  • 30 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake 20%mm
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • prstohvat sveže samlevenog bibera, po mogućnosti belog
  • 1 kašika ulja od oraha, ili maslinovog ulja, ulja od semenki groždja i sl.
  • 50 g seckanih oraha

Navedene mere su za salatu za dve osobe.

Htela bih da napomenem da su mere rastegljive, ali uz poštovanje odredjene srazmere. U zavisnosti od veličine jabuke i celera zavisiće i količine ostalih, navedenih, sastojaka. Naseckanog celera bi trebalo da bude koliko i naseckanih jabuka. Uz srazmerno povećanje majoneza i pavlake dobićemo više salate.

Sastojke iseckati na štapiće. Börner rende bi uveliko olakšalo sečenje. 

Priprema:

Prvo iscediti sok od limuna, kojim ćemo da prelijemo iseckane sastojke da ne bi požuteli.

Oljuštiti nakiselu jabuku i iseckati je na štapiće, pa je odmah zaliti limunovim sokom.

Oguliti celer, oprati ga, osušiti kuhinjskim papirom, zatim iseći na štapiće i promešati s jabukom i limunovim sokom.

U posebnoj posudi pomešati majonez, ulje i mileram, malko posoliti i dodati prstohvat bibera. Preliv ne bi trebalo da bude vodenkast i redak. 

Lagano sastaviti preliv s jabukom i celerom, pa posuti odozgo seckanim orasima. Pokriti salatu i odložiti je u frižider. 

Salatu bi trebalo pojesti u roku od nekoliko sati, zato što će povrće stajanjem da otpusti svoje sokove i da razvodni salatu.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...