Začinjena meksička čorba




Ovo je čorba za hladne dane, koja krepi telo i duh i ubrzava cirkulaciju :) Ljutina može da se dozira ili sasvim izostavi. 

Obrok-čorbe su zdrave, ukusne, zasitne, a nimalo komplikovane za pravljenje.

Sastojci:
  • 160 g pasulja, npr.tetovca
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 mala ljuta paprika, domaća feferona
  • 1 dl gustog soka od paradajza
  • 1 paradajz
  • 600 ml vode ili bujona
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • prstohvat bibera
  • prstohvat čubara
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • prstohvat kima
završna nota:
  • 80 g feta sira
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Količine su za dve osobe ukoliko je čorba samostalni obrok. Bez bujona i sira biće odlična posna čorba.

Pasulj se može skuvati dan-dva ranije i čuvati poklopljen u frižideru.

Priprema:

Očistiti pasulj, oprati ga, kuvati 15 minuta i baciti prvu vodu, zatim naliti toplu vodu i kuvati pasulj na tihoj vatri, uz povremeno dolivanje tople vode ili bujona. Neka uvek bude tek malo iznad pasulja. Potpuno skuvan pasulj držati u vodi u kojoj se kuvao do upotrebe. 

Na tihoj vatri ugrejati maslinovo ulje, pa dodati sitno seckan crni luk. Mešati. Posle par minuta dodati kim, da se i on proprži s lukom. Zatim dodati sitno seckan beli luk i iseckanu ljutu papriku. Sipati sok od paradajza, dodati oguljen, isečen, paradajz i kašičicu šećera, pa sve dinstati na tihoj vatri nekoliko minuta. 

Dodati skuvan pasulj s nešto vode u kojoj se kuvao. Lično, ukuvam pasulj toliko da preostane vrlo malo vode, tako da bukvalno sve sipam u čorbu. Dodati čubar.

Zagrejati vodu ili domaći bujon, pa sipati preko povrća u šerpi. Promešati i kuvati na tihoj vatri oko 40 minuta, dok se čorba ne bude zgusnula, a tečnost redukovala. Povremeno promešati uz dolivanje tople vode, ako je previše tečnosti isparilo. Posoliti, pobiberiti sveže mlevenim biberom i dodati iseckan peršun.

Servirati toplu čorbu, a povrh čorbe izdrobiti feta sir. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...