Francuska salata




Francuska salata je tradicionalno jelo, kao što je, uostalom, i ruska salata, bez koje su proslave i praznici nezamislivi :) Posebno je dobro rešenje za višak kuvanih jaja oko Uskrsa, pod uslovom da su jaja čuvana u frižideru najduže 4 dana. 

Sastojci:
  • 1 manji krompir (100 grama)
  • 2 šargarepe (200 grama)
  • 100 g zamrznutog graška
  • 5 kornišona 
  • 2 tvrdo kuvana jaja 
  • 1/2 kisele jabuke 
  • prstohvat soli
preliv;
  • 60 g majoneza, uvek Thomy
  • 60-100 ml gustog jogurta
  • 2 kaš. soka od limuna
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kaf. kaš. senfa

U salatu stavljam samo jedan manji krompir, jer će više od jednog da upije sav preliv, a salatu da učini suvom.

Količine su za dve činijice, ili dve osobe.

Priprema:

Skuvati jaja.

Oljuštiti krompir i šargarepu, isprati ih, pa staviti u šerpu s hladnom, slanom, vodom. Zagrejati vodu do ključanja, zatim smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj vatri. Odmah dodati zamrznut grašak i poklopiti. Posle dvadesetak minuta bocnuti krompir vrhom noža, da bismo proverili da li je skuvan. Trebalo bi da bude mekan i kompaktan. Ukoliko je potrebno produžiti s kuvanjem još koji minut, ali uz oprez da se krompir ne raspadne.

Procediti povrće i ostaviti da se ohladi.

Napraviti preliv. U činijici pomešati majonez i limunov sok s jogurtom, koji ćemo da dodajemo malo po malo dok ne postignemo odgovarajuću gustinu preliva. Dodati kašičicu senfa, posoliti i pobiberiti. Slikovito rečeno - preliv je nešto gušći od testa za palačinke.

Iseći ohladjeno povrće oštrim nožem na kockice iste veličine. Iseći kisele krastavce na kockice. Sitnije Iseći kuvana jaja, pa dodati već isečenom povrću. Dodati grašak. Na kraju dodati oljuštenu polovinu jabuke koja je iseckana na kockice i preliv od majoneza, pa sve lagano izmešati. Probati da li je salata dovoljno slana i kisela, pa doterati ukus dodavanjem soli i kornišona. Ohladiti u frižideru.









Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF