Goveđa supa na moj način




Kažu da je supa lek i da bi je trebalo često imati na jelovniku, ali to ne važi za masne supe i holesterolske bombe u kojima se kuvaju kosti, salo, iznutrice, kožura. U receptu koji sledi reč je o ukusnoj, ali nemasnoj, goveđoj supi.

Kuvano meso iz supe se može upotrebiti kao osnova u izradi izvanredne goveđe salate, salate za svaku priliku.

Sastojci:
  • 300 g goveđeg mesa od rozbratne ili grudi
  • 1.5 litar vode
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • komadić celera
  • 1 manji prepečen crni luk
  • nekoliko zrna bibera
  • nekoliko zrna korijandera
završna nota:
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. iseckanog peršuna
  • prstohvat mlevenog bibera
  • 10 g rezanaca za supu

Priprema:

Kupiti veću rozbratnu ili meso od grudi, a konačno može i od buta, pa odvojiti i odbaciti kosti, žilice i masnoću, a krtinu isprati i staviti u lonac s vodom. Neka bude bar 300 grama mesa kad se kosti i masnoća odbace. Oprati crni luk s lepom ljuskom, preseći ga popreko i prepeći svaku polovinu na plotni, jer i taj mali detalj daje supi odličnu aromu. Pomoću noža okrenuti luk na drugu stranu, onu s ljuskom, pa i nju zapeći. Ubaciti pečen luk u lonac. 

Dodati u lonac očišćeno povrće: celer, šargarepu, paškanat i nekoliko zrna bibera i korijandera. Količine su prema ličnim afinitetima, ali voditi računa o srazmeri sastojaka. Dok voda ne bude proključala držati pomeren poklopac da ne bi iskipela pena koja će se podići. Od tog trenutka smanjiti vatru i nastaviti s kuvanjem supe na tihoj vatri oko sat vremena. 

Procediti supu kroz krupnu, pa kroz sitnu mrežicu, da bismo je izbistrili. Posoliti i dodati iseckan peršun, mleveni biber i sitne rezance. Nekoliko kolutića kuvane šargarepe je dobrodošlo. Pustiti da proključa, pa skloniti s vatre i ostaviti da se hladi. 

Ukoliko deo supe planiramo da zamrznemo, podelićemo je na dva dela, jedan deo zakuvati s rezancima, a drugi deo ohladiti i podeliti u adekvatne plastične posude, pa staviti u zamrzivač.

To je vrlo mudar izbor, jer se bujon (bistra supa) dodaje u mnoga jela kao pojačivač ukusa i hranljive vrednosti.









Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF