Gravče-tavče s prazilukom




Tragom starih recepata :)

Iako pogrešan, na našem podneblju se odomaćio izraz "tavče na gravče". Medjutim, tavče = tava je posuda, a gravče je pasulj, pa nikako ne može biti tava na pasulju, već samo obrnuto, gravče na tavče :)

Gotovo da nema razlike izmedju gravčetavče-ta i prebranca, a recept koji sledi je iz stare porodične knjige.

Sastojci:
  • 250 g nekuvanog ili 800 g kuvanog pasulja tetovca ili gradištanca (op.a.)  
  • 150 g praziluka
  • 250 g crnog luka
  • 6 kašika ulja
  • 1 veći paradajz
  • 1 paprika, slatka ili ljuta
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. nane (mente) ili čubara (op. a.)
  • 1/2 kaf. kaš. bibera

Tavče koje je na slikama  je oval dimenzija 18x13 cm, a navedene mere su za 2 takva i tolika tavčeta, ili za jednu veću posudu za 4 osobe.

Priprema:

Pasulj probrati, isprati i naliti hladnom vodom da se natapa najmanje 1 sat. Procediti pasulj, pa ga staviti u šerpu, naliti svežom, hladnom vodom, i kuvati 5 minuta. Ponovo procediti pasulj, pa naliti toplom vodom tek toliko da ga pokrije i kuvati na tihoj vatri dok svako zrno ne bude omekšalo, ali povesti računa da se pasulj sasvim ne raspadne. Ovo može potrajati dva sata, pa stoga nadgledati kuvanje i dolivati toplu vodu da bi pasulj bio pokriven, ali ništa više od toga. 

Pasulj možemo skuvati dan ranije i držati u frižideru, a zapeći neposredno pre serviranja. 

Očistiti praziluk i luk, pa iseći na kolutiće i listiće. Biće dosta luka, pa pripremiti veću šerpu, sipati ulje i na tihoj vatri lagano dinstati luk. Posoliti ga i često promešati. Kada luk bude omekšao, posle dvadesetak minuta, skloniti ga s ringle. 

Procediti kuvani pasulj, a skrobastu tečnost obavezno sačuvati, jer će nam biti potrebna za prelivanje pasulja u tavčetu. 

Pasulj prebaciti s cediljke u činiju, pa ga posoliti, pobiberiti, dodati nanu ili čubar i dobro izmešati. Proveriti da li je dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Odvojiti 4 dl guste tečnosti u kojoj se kuvao pasulj, pa dodati mlevenu papriku, prstohvat soli i promešati.

Oljuštiti paradajz i iseći ga na kolutove. Očistiti papriku, pa je iseći na štapiće.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. Ukoliko bude bilo potrebno, kasnije, kad pasulj bude proključao možemo da smanjimo na 180°C.

Podmazati tavče, ili neku drugu posudu, uljem. Staviti sloj praziluka i luka. Odozgo staviti sloj pasulja. Preko pasulja poredjati kolutove paradajza i isečenu papriku. Preliti tečnošću u kojoj se kuvao pasulj, tek koliko je potrebno da pasulj u tavčetu bude pokriven. Peći oko sat vremena, ili dok tečnost ne bude gotovo isparila, jer ako bi sasvim isparila pasulj bi bio suv.

Savet: Posudice s pasuljem staviti na veći pleh, jer kad sadržaj u njima počne da ključa - isprskaće rernu.













2 komentara:

  1. Sve pripremljeno u zemljanoj posudi ima fantastican ukus!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. :)

    I ovakav način pripreme je odličan, jer zrna pasulja ostaju mekana i vlažna ispod kolutova paradajza, a o ukusu da ne pričam :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF