Mućkalica




Jednostavna a pikantna kombinacija različitog povrća i kvalitetnog mesa, na čiji miris, ukus i boju je teško ostati ravnodušan :) Dobro ide uz vruć somun i taj užitak nikako ne bi trebalo propustiti :) 

Sastojci:
  • 800 g svinjskog filea (200 grama po osobi)
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 4 kašike ulja
  • 8 mesnatih, pečenih, oljuštenih crvenih paprika
  • 400 g paradajza
  • 4 čena belog luka
  • 1 ljuta paprika (u dijapazonu od komadića do cele paprike)
  • 2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Uvek biti spreman na improvizaciju, pa ukoliko pravite jelo od pola mere, kao što je prikazano na slikama, ne mora biti baš 4 paprike, može i 6 :)

Priprema:

Ispeći i oljuštiti paprike. Oljuštiti paradajz.

Svinjski file oprati i očistiti od opne i masnoće, posušiti kuhinjskim ubrusom, natrljati solju i iseći na male komade. Peći na roštilju ili na gril tiganju, a u krajnjem slučaju poslužiće svaki tiganj. Pečeno meso držati na toplom mestu, pokriveno aluminijumskom folijom da bi se sačuvala toplota.

Na tihoj vatri i na ulju dinstati 2 velike glavice crnog luka isečene na kockice. Ukoliko je potrebno, dodati još koju kašiku ulja. Dodati par kašika tople vode i dinstati luk dok ne omekša.

Zatim dodati pečene, oljuštene paprike, isečene na kolutiće. Dodati paradajz koji je oguljen i isečen na kockice ili četvrtine. Može da posluži i kuvani paradajz iz zimnice, ili pelat, ali industrijski kečap nikako. Dodati sitno seckanu ljutu papričicu i sitno seckan beli luk, pa dinstati na tihoj vatri dok sva tečnost ne bude ukuvala. 

Sada dodati ispečeno meso i naliti toplom vodom tek toliko da pokrije sadržaj u šerpi. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok tečnost ne bude potpuno isparila, a povrće postalo fina, homogena smesa. Posoliti. 

U medjuvremenu uključiti rernu da se zagreje na 200°C, pa zapeći mućkalicu 5 minuta od trenutka kad jelo u rerni proključa, u zemljanoj ili vatrostalnoj posudi.

Sve skupa potrebno je oko sat i po za pripremu mućkalice. S druge strane, polovinu od tog vremena samo treba da mešamo i nadgledamo. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF