Njujorške perece




Ne morate ići u Njujork, jer će dašak metropole doći kod vas :) 

Perece su kuvane i pečene, dovoljno mekane, dovoljno puteraste, dovoljno hrskave i sezamaste, a mnogo ukusnije od srodnih kuvanih đevreka iz istoimene beogradske pekare :)

 

Sastojci:
testo:
  • 250 ml vode
  • 1/2 kvasca (20 grama)
  • 1 kašika šećera
  • ~500 g namenskog brašna
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 100 g omekšalog putera
kuvanje:
  • 3 litre vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 kaf. kaš. praška za pecivo
pečenje:
  • 1 žumance
  • krupna so
  • susam

Za 8 komada većih pereca.

Priprema:

Zamesiti testo. U činiji pomešati mlaku vodu, šećer i kvasac, pa izmutiti kašikom dok se kvasac ne bude rastopio. Ne čekati da kvasac naraste, već odmah sipati polovinu prosejanog brašna, so i omekšali puter. Dodavati malo po malo preostalo brašno i mutiti mikserom sve dok metlice budu mogle da se okreću kroz testo. Prebaciti ga na radnu površinu i umesiti glatko testo. 

Staviti testo u pobrašnjenu činiju i poklopiti je folijom. Neka se diže 40 minuta. Nakon tog vremena prebaciti testo na radnu površinu i oblikovati valjak. Podeliti ga na 8 delova. 

Od svakog komada testa rukama izvajati "glistu" dužine 40 cm. Oblikovati perecu. Testo nije lepljivo pa će moći da se popravi ukoliko nismo zadovoljni oblikom. Poredjati perece na pek-papir, pa ostaviti 20 minuta da ponovo porastu.

U medjuvremenu zagrejati 3-4 litre vode u velikoj šerpi. Kada voda bude prokuvala dodati joj šećer i prašak za pecivo, pa smanjiti temperaturu da se perece ne bi raspale zbog jakog kuvanja.

Spremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.

Spuštati jednu po jednu, ili dve po dve, perece u vodu i kuvati po 1 minut sa svake strane. Zbog okretanja pereca, a i zato što će u vrućoj vodi da porastu, obavezno ostaviti dovoljno prostora svakoj pereci. Vaditi ih rupičastom kašikom na pleh od šporeta.

Zagrejati rernu na 250°C.

Umutiti žumance s par kapi vode i svaku perecu time premazati. Posoliti krupnom solju i posuti susamom. Peći 20 minuta, ili dok perece ne dobiju rumenu koricu.











2 komentara:

  1. Imaju divnu koricu i teksturu, pocecu da grickam monitor!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :))

    Zaista su bile vrlo dobre :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF