Pasta Alfredo




Pasta je univerzalni pojam za testeninu, a u ovom receptu je poželjno imati pljosnate, trakaste, "Fettuccine" rezance. U nedostatku pomenutih može i bilo koja druga italijanska, ili sveža testenina iz kućne radinosti. 

Alfredo Di Lelio je tvorac čuvenog specijaliteta "fettuccine Alfredo" 1908. godine. Danas je rimski restoran "Il Vero Alfredo" i dalje u okviru porodice, a vlasnik je unuk Alfredo III. 

Video snimak iz restorana prikazuje proces pravljenja "fettuccine Alfredo" :) 




A ono što sledi je kućna varijanta :)

Sastojci:
  • 350 g italijanske testenine
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 3 litre vode
Alfredo sos:
  • 120 g putera
  • 120 g parmezana
  • ~100 ml vode u kojoj se kuvala pasta
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. peršuna 

Količine su za 2, eventualno 3, osobe.

Originalno, parmigiano reggiano u komadu koji se sveže renda, a kod nas ćemo koristiti ono što je pristupačno, parmezan koji je već izrendan. 

Alfredo sos je, pored toga što je odličan kao samostalan, osnova za neke druge dodatke poput morskih plodova ili povrća.

Priprema:

Ostaviti puter na sobnoj temperaturi dok ne bude omekšao.

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača, uvek u posoljenoj vodi, otprilike 10 minuta. Ukoliko je testenina sveža ne treba joj više od 5 minuta kuvanja.

Dok se testenina bude kuvala, pripremiti sos. Sos Alfredo je vrlo, vrlo, kaloričan, pa bi ga trebalo čuvati za posebne prilike :) Čini se da ima mnogo sira i putera, ali takva razmera učiniće pastu bogatom i, verujte, preukusnom. Ako pravite jelo samo za sebe, smanjite meru na 1/3.

Omekšali puter i parmezan sjediniti u činiji i mutiti mikserom dok smesa ne postane ujednačena. 

Za to vreme se testenina skuvala, pa odvojiti pola čaše vode u kojoj se kuvala, a testeninu procediti i vratiti u lonac.

Dodavati malo po malo odvojenu vodu u smesu od putera i parmezana stalno mešajući, a sos će postajati sve kremastiji. Nije neophodno sipati svu vodu, već procenite sami koliko je dovoljno. Posoliti i pobiberiti. Dodati sitno seckan peršun, mada nije obavezno. 

Sipati dobijeni sos u lonac s vrućom testeninom i lagano mešati, zahvatajući testeninu s dna lonca. Ukoliko je potrebno dodati još malo vode koju smo ranije odvojili. Posle nekoliko minuta, kada su se rezanci utopili u krem od sira i putera, odmah servirati.

Savet: Ukoliko se testenina malo ohladila, kada joj budemo dodali sos zagrejaćemo je na tihoj vatri, mešajući sve dok ne bude bogato obložena sosom. 









Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF