Piletina u kiselo-slatkom sosu od pomorandže




Ovo je recept za promenu i otklon od ustaljenog načina pripremanja piletine na našem podneblju. Varijacije recepta su raširene po mreži, pa je inicijalna ideja potekla odavde.

Količine su za dve osobe.

Sastojci:
  • 300 g pilećeg filea
  • 2 kašike susamovog ulja za prženje
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
pirinač:
  • 150 g pirinča 
  • 1/2 litre vode
  • 1 kaf. kaš. soli
sos od pomorandže:
  • 2 čena iseckanog belog luka
  • sok od 2 krupne pomorandže, oko 3 dl
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika sirćeta (pirinčanog, jabukovog, alkoholnog)
  • 3 ravne kašike gustina (kukuruzni skrob)
  • 1 kašika izrendanog korena djumbira
  • prstohvat bibera
  • so prema ukusu, uz opasku da je soja sos slan
  • 1 kaf. kaš. tucane paprike
završna nota:
  • prepečen susam za posipanje

Priprema:

Prvi korak je kuvanje pirinča. Koristim običan "C" pirinač dugog ili okruglog zrna.

Preko cediljke pod mlazom vode isprati pirinač. Kuvati ga u dosta slane vode, ostaviti da ključa 5 minuta, a zatim skloniti s ringle i držati poklopljeno do samog kraja kuvanja drugog dela jela. Tako će pirinač ostati topao, rastresit, a skuvan. Pirinač ničim ne začinjavati jer će ostali sastojci ovog jela biti vrlo aromatični. Na kraju, pred serviranje odliti vodu i ostaviti pirinač dva, tri minuta na cediljci da otkaplje. 

Da bi pirinač imao nekakvu formu na tanjiru, prebaciti ga u činijicu obloženu plastičnom folijom, pa odozgo lagano pritisnuti kašikom. Staviti tanjir za serviranje preko činijice i okrenuti ih zajedno, a zatim podići i skloniti činiju. 

Drugi način je da pirinač skuvamo do kraja, ocedimo ga, stavimo u činijicu, prebacimo na tanjir za serviranje i ostavimo poklopljenim, da se ne bi osušio dok drugi deo jela ne bude bio spremljen. 

Drugi deo jela.

Pomešati u činiji sve sastojke za sos.

Belo meso oprati i posušiti ubrusom, zatim odstraniti žilice i masnoću. Iseći ga na štapiće ili kocke, posoliti i pobiberiti. U tiganju, na tihoj vatri, zagrejati susamovo ulje, pa dodati piletinu i pržiti desetak minuta dok ne bude porumenela i bila sasvim termički obradjena. Preko piletine sipati pripremljene sastojke za sos i mešati dok se ne bude zgusnulo. Ako je pregusto, dodati malo tople vode i napraviti prihvatljivu konzistenciju. Kuvati još par minuta zajedno s piletinom, pa skloniti s vatre. Hladjenjem će se sos još više zgusnuti, zato bi jelo trebalo servirati odmah.

Probati i doterati ukus dodavanjem sirćeta, soli, soja sosa ili meda. Servirati pirinač na tanjir. Dodati sos s mesom. Posuti pečenim susamom.













2 komentara:

  1. Ovo je nesto vrlo pikantno i fino, svidja mi se glazura na kockicama.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam neki ljubitelj mesa, ali kad je jelo ovako pikantno samo klizi :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...