Schwarzwald ili torta iz crne šume




Još jedan stari recept iz kućne arhive, koji sam napravila namenski za igru "Ajme, koliko nas je" i temu za mesec januar - višnje :)

Schwarzwald torta je izuzetno sočna, nije preslatka, a zadovoljava ukus ljubitelja čokoladnih, a i voćnih nota :) Nije velika, recimo, 12-15 parčića, ali je svaka šnita čista fantazija. Torta je odlična i sutradan, doduše, nešto manja, jer pavlaka ima tendenciju da splasne.

Sastojci:
patišpanj:
  • 9 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kašike vode
  • 100 g piškota
  • 60 g blanširanih badema 
  • 30 g kakaoa (nikako kakao-prah za pravljenje instant napitaka)
fil od višanja:
  • 400-500 g višanja bez koštica i njihov sok
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica Dr. Oetker preliva za torte 
fil od pavlake i završna nota:
  • 750 ml sveže slatke pavlake (ne tzv. biljna)
  • 2 vanilin šećera
  • 3 kašike prah šećera
  • učvršćivač za pavlaku
  • liker maraskino (kao mogućnost)
ukrašavanje:
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 štangle čokolade za kuvanje

Višnje mogu biti zamrznute ili iz kompota, a ove prve su žilavije, pa ih nož povuče prilikom sečenja torte. Kuvanje smrznutih višanja? Nisam probala.

Priprema:

Pripremiti i odmeriti sve sastojke unapred. Samleti piškote i bademe, odvojiti žumanca i belanca. Bademe možemo da kupimo već oljuštene, odnosno blanširane, a možemo i sami da ih oljuštimo. Možemo ih lagano prepeći na suvom tiganju pre mlevenja, fino je i ovako i onako.

Spremiti pleh od šporeta, podmazati ga i postaviti hartiju. 

Za fil se koriste dobro ocedjene višnje bez koštica, ili zamrznute, ili iz kompota, kao i njihov sok. Ako su u pitanju zamrznute višnje, malo ih posuti šećerom i ostaviti na cediljci da se ocedi sok u čistu posudu.



Patišpanj:

Penasto umutiti 8 žumanaca i 1 celo jaje sa 200 grama šećera i 2 kašike vode.
Dodati 100 grama mlevenih piškota, 60 g oljuštenih, mlevenih badema i 30 grama kakaoa. Kakao prosejati ukoliko su se pojavile grudvice od stajanja.

Umutiti čvrst šne od 8 belanaca. Polako kašikom sastaviti obe mase. 

Oprezno sipati u pleh, počevši od sredine ravnati prema krajevima.



Peći na 150°C u unapred zagrejanoj rerni. Posle 20-25 minuta bocnuti testo čačkalicom, pa ako na njoj ne ostane testo, pečeno je.

Važno: Ovo važi za sve torte i kolače. Ne otvarati rernu dok se peče, već nadgledati kroz staklo.

Kada kora bude ohladjena oprezno odvojiti papir, opseći krajeve i preseći na 3 dela po užoj strani pleha. Upotrebiti lenjir.

Lagano poprskati kore sokom od višanja, vodeći računa da ne budu natopljene.


Fil od višanja:

Presečenu prvu trećinu kore staviti pomoću lopatice na poslužavnik i poredjati višnje. Malko ih pritisnuti rukom.
Izmeriti koliko soka od višanja se ocedilo, a deo je već utrošen za kvašenje kora, pa dodati, ako je potrebno, kupovni sok od višanja ili samo vodu, da bismo dopunili količinu koja je potrebna za pripremu "želatina" iz jedne kesice. Ja sam koristila "Dr.Oetker" preliv za torte.
Preliv je želatinaste strukture, pa može biti zamenjen i samim želatinom, koji će, doduše, nešto duže da se steže.
Pripremiti preliv prema uputstvu s kesice, koji bi odmah, posle parminutnog hladjenja, trebalo preliti kašikom preko višanja, jer se brzo steže. Za svaki slučaj imati u pripravnosti još jednu kesicu preliva, ukoliko nismo uspeli da postignemo potrebnu gustinu i čvrstinu.
Kada se sloj želatina, odnosno preliva, prohladio, preklopiti višnje drugom trećinom kore. Staviti tortu u frižider dok pripremamo pavlaku. 

Fil od pavlake:

Umutiti 250 ml sveže slatke pavlake uz dodatak 1 vanilin šećera, 1 kašike prah šećera i 1/2 čašice maraskina (ne mora). 
Presečenu drugu trećinu kore nafilovati pavlakom. Preko pavlake staviti treću trećinu kore.

Završna nota:


Umutiti preostalih 500 ml sveže slatke pavlake, uz dodatak 1 vanilin šećera i 2 kašike prah šećera. Namazati tortu odozgo i sa strane. S obzirom da pavlaka vremenom "opada" koristiti učvršćivač, koji ja iz nepoznatog razloga nikada ne stavljam :) 

Savet: Pavlaka bi trebalo da bude prethodno dobro ohladjena. Prilikom mućenja slatke pavlake treba biti oprezan, jer ako se premuti, a tanka je linija izmedju, počeće da se odvaja puter od mleka i možemo da zaboravimo na šlag. Kada bude izvesno da je pavlaka dovoljno čvrsto umućena, okrenuti činiju naopako na tren i ako ne klizi napolje - stati s mućenjem. Premućena pavlaka će takodje, kao i neumućena, da isklizne iz činije. 

Ukrašavanje:

Tortu ukrasiti kakaom, grubo rendanom ohladjenom čokoladom, višnjama ili listićima badema.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...