Sos marinara





Mornarski sos se vrlo jednostavno pravi i odličan je umak za krekere, meso, picu ili špagete. 

Recept se pojavljuje u knjigama krajem 17. veka, a pretpostavlja se da je nastao u Napulju, i uvrežio se kao dodatak mornarskoj ishrani na dugim putovanjima. 

Sastojci:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 800 ml domaćeg soka od paradajza
  • 2 krupnija čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. meda
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • 1 kaf. kaš. origana
  • prstohvat mlevene čili paprike
  • 1/2 kaf. kaš. soli

Količine sastojaka su za 300 grama gotovog sosa.


Priprema:

Sok od paradajza može da bude iz zimnice ili sveže iscedjen. 
Paradajz oprati, oljuštiti i samleti pomoću blendera. Neka bude 800 ml iscedjenog soka.
Ukoliko koristimo domaći sok iz zimnice, olakšaće nam posao to što nećemo ljuštiti i usitnjavati paradajz, već samo odmeriti 800 ml soka.

Oljuštiti dva krupnija čena belog luka, pa ih sitno izrendati, ili ih propustiti kroz pasirku.


U šerpicu staviti ulje i zagrejati ga na tihoj vatri. 


Dodati sok od paradajza, beli luk, med, biber, origano i čili papriku, pa kuvati na tihoj vatri dok tečnost ne bude isparila, a sos bude redukovan na 1/3 od prvobitne količine.


Probati, pa posoliti i doterati ukus.


Sos može da stoji u frižideru, dobro upakovan, nekoliko dana.












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...