Špageti Milaneze




Špageti Milaneze - jednostavnije, špageti sa sosom od paradajza :) Uz sezonsku salatu dobićemo kvalitetan i lagan, a brzo pripremljen obrok. 


Sastojci:
  • 250 g (pola pakovanja) italijanskih špageta
  • 1/2 litre soka od paradajza
  • 1-2 komada svežeg paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kaf. kaš. bosiljka
  • 1 kaf. kaš. origana
  • 3 kašike maslinovog ulja
završna nota:
  • parmezan

Količine su za 2 osobe.

Priprema:

Skuvati špagete. Na našem tržištu postoji nekoliko vrsta italijanske testenine, koja je bolji izbor od domaće, jer koliko god da je kuvamo ostaje "al dente", što znači da je kompaktna i čvrsta, a sasvim jestiva kad se zagrize. Ipak, trebalo bi pročitati vreme kuvanja koje piše negde na ambalaži i držati se toga. 

Testenina se kuva u dosta posoljene vode koja je prokuvala. Uvreženo je mišljenje da bi trebalo kanuti par kapi ulja da se testo ne bi medjusobno zalepilo, medjutim, novija saznanja kažu da ne bi trebalo - zato što će ulje da obloži testeninu i smanji moć upijanja sosa. Važno je dobro izmešati testeninu prilikom stavljanja u lonac s vrelom vodom, a zatim promešati nekoliko puta u toku kuvanja, da bi se sprečilo spajanje testa i da bi se svaki komad kuvao zasebno.

S obzirom da uz testeninu uvek pravimo i sos, bolje je prvo s njim završiti, ili kuvati paralelno na dve ringle.

U slučaju da je izvesno da neće biti istovremeno skuvano, ostaviti testeninu koja je 80% skuvana u vodi u kojoj se kuvala, ali skloniti lonac s ringle. Dok završimo sa sosom neka testenina bude u vodi.

Sos je vrlo jednostavno napraviti bilo da koristimo sok od paradajza, svež paradajz ili pelat. 

Svež paradajz potopiti na nekoliko minuta u vrelu vodu, zatim ga preliti hladnom vodom i oljuštiti, pa sitno iseći. Ukoliko pravimo sos samo od svežih plodova, biće potrebno 800 grama paradajza. Ukoliko ćemo za sos koristiti sok od paradajza, količini od 1/2 litre dodati 1-2 komada svežeg paradajza.

Na tihoj vatri, na maslinovom ulju, propržiti sitno isečen crni luk. Da bi se luk istopio, a da ne bi pregoreo, dodati dve kašike vode i dinstati. Ukoliko imamo dovoljno vremena dinstati luk dok ne postane karamelizovan i kašast. Dodati već pripremljen svež paradajz i 2 dl vode, ili sok od paradajza i 1-2 sveža iseckana komada. Dodati sitno seckan beli luk, biber, šećer, bosiljak i origano. Dinstati na tihoj vatri dok tečnost ne bude isparila, a ostao gust sos, oko 40 minuta. Pri kraju će biti potrebno češće mešanje da sos ne bi zagoreo. Poklopiti mrežastim poklopcem jer će prskati. Posoliti, probati, pa ukoliko je potrebno dosoliti.

Procedjene špagete izmešati sa sosom, ili servirati špagete sa sosom odozgo. Poslužiti odmah uz nezostavan parmezan.











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF