Turski hleb




U Solunu dinar somun, do Soluna sto somuna :) 

Može da se zove i turski hleb, ali meni najviše liči na somun. Pljosnat, vazdušast, rupičast, taman da se preseče po dužini i ubaci 10 s lukom :) 

Ono što je potrebno istaći - testo mora da bude mekano i lepljivo, a razvlači se prstima i čak se ostavljaju tragovi prstiju, kao svojevrsni lični pečat :)

Sastojci:
  • oko 300 g mekog ili namenskog brašna
  • 2.5 dl mleka
  • 1/2 paketića svežeg kvasca (20 grama)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje
  • crni i beli susam za posipanje

Priprema:

U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer i razmutiti. Staviti dve kašike brašna, promešati i poklopiti dok kvasac raste. 

U dublju činiju prosejati sve brašno, a  manji deo odmah odvojiti na stranu, za kasnije dodavanje u toku procesa mešenja. Na brašno u činiji sipati so i nadošli kvasac, dodati ulje i rukama mesiti testo, dodajući malo po malo brašna koje će da učvrsti žitku masu, ali konačno, testo mora da ostane mekano i rastegljivo.  

Pokriti testo plastičnom folijom i ostaviti da stoji 20 minuta na toplom mestu, dok se ne utrostruči.

Pripremiti veći pleh, staviti hartiju i namazati je uljem. Izmutiti žumance za premazivanje s par kapi vode.

Izvaditi testo iz činije na brašnjavu podlogu i podeliti ga na dva dela. Svaki deo lagano zaokružiti uz pomoć brašna, ali pazeći da ostane mekano i lepljivo. Prebaciti na pleh i prstima razvući na veličinu predvidjenog hleba. Ako situacija bude jako lepljiva, nauljiti prste pa izravnati hleb, ostavljajući otiske prstiju. Premazati žumancetom i posuti crnim i belim susamom. Umesto crnog susama poslužiće seme lana.

Ostaviti hleb da odmori dok se greje rerna na 220°C.  Peći hleb dok ne porumeni odozgo. Izvaditi ga i pokriti čistom suvom krpom desetak minuta. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF