Francuska supa od luka




Šta skuvati za ručak ako od povrća u frižideru imamo samo crni luk? Odgovor se nalazi u receptu koji sledi :) 

Supa od luka je sladunjavo-kiselkasta gusta supa, divnog mirisa na pečeni crni luk, a uz hrskavi hleb i istopljeni sir koji se razvlači - pružiće maksimalno zadovoljstvo. Pravo bogatstvo ukusa, iako ima tek nekoliko sastojaka. 

Ova supa ne može da se otalja na brzinu, već ju je potrebno spremati sigurno sat i po. Bez brige, nije u pitanju komplikovan posao, naprotiv, lak je i jednostavan, jedino što zahteva odredjene korake koji se moraju poštovati. 

Sastojci:
  • 3 veće glavice crnog (žutog) luka, oko 700 grama
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1 1/2 kašika brašna
  • 700 ml vode ili govedjeg bujona
  • 1 kaš. jabukovog ili balzamiko sirćeta (alternativa crnom vinu)
  • 1/2 kaf. kaš. majčine dušice
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 2 kriške tostiranog hleba ili krutoni
  • 50-100 gr Ementalera ili Grijera

Količine su za 2 osobe.

Priprema:

Luk oljuštiti, isprati pod vodom, prepoloviti glavice, pa ih iseći na tanka rebarca. Biće to puno luka za početak, ali kad luk bude izdinstan uveliko će se smanjiti zapremina.

Luk ne sme da bude od crvene sorte, jer prilikom kuvanja menja boju supi, a nije ni sladak kao žuti luk.

Na vrlo tihoj vatri ugrejati ulje i puter. Dodati luk, promešati i poklopiti. Ostaviti da se luk dinsta 15 minuta i za to vreme ga promešati nekoliko puta. Luk će pustiti tečnost i dinstaće se u svom soku.

Kada tečnost bude ukuvala dodati so, šećer i biber, pa promešati i na tihoj vatri dinstati narednih 30 minuta, dok se luk ne bude karamelizovao i gotovo istopio. Ovo je važan proces jer direktno utiče na kvalitet supe. Ovog puta biće potrebno mnogo češće mešanje, jer luk ne bi trebalo da izgori.

Pripremiti hleb za to vreme, ili raditi štagod drugo u blizini tiganja s lukom.

Kada smo dobili lepu smedju boju luka, dodaćemo brašno i tek kratko zapeći s lukom, a zatim naliti toplom vodom, ili domaćim govedjim bujonom. Ne kvariti ovu finu supu "kockom za supu", vegetom i sličnim začinima.

Dodati jabukovo ili balzamiko sirće i majčinu dušicu.

Probati supu pa dosoliti ili zakiseliti prema svom ukusu.

Kuvati supu na tihoj vatri sledećih 30 minuta. Promešati je nekoliko puta, jer brašno koje se nalazi u supi ima tendenciju "hvatanja" za dno šerpe.

Isključiti ringlu, a uključiti rernu da se greje na 200°C.

Supu prebaciti u vatrostalne posude u kojima će biti servirana za svakoga ponaosob. Preko supe poredjati krutone, ili kriške tostiranog hleba.

U posebnoj posudi krupno izrendati sir. Posuti sir preko supe i hleba i zapeći u rerni desetak minuta, dok se preko supe ne bude formirala rumena korica. U slučaju restrikcije uveliko smanjiti količinu sira - po cenu ukusa.

Savet: S obzirom da će supa u rerni da ključa i pravi mehuriće koji će da se rasprskavaju, neka u činiji ostane dovoljno prostora do vrha posude, da sadržaj iz supe ne bi završio izvan činije.















Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF