Kolač s jagodama, puterom i vanilom




Testo s puterom i vanilom je osnova ovog ukusnog kolača, pokrivenog obiljem jagoda. Da li može da ne valja? :))

Kolač se vrlo brzo i lako sprema, nešto duže peče na tihoj vatri, malo se prohladi, seče i jede :)

Sastojci:
  • 90 g omekšalog putera
  • 180 g šećera
  • 1 krupnije jaje
  • 125 ml mleka
  • 1 kaf. kaš. ekstrakta od vanile
  • 200 g namenskog brašna
  • prstohvat soli
  • 1.5 kaf. kaš. praška za pecivo
završna nota:
  • 400 g čvrstih jagoda
  • 2 kašike šećera

Pleh je prečnika 25 cm.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi.
Oprati, očistiti i iseći jagode na četvrtine.
Podmazati pleh puterom i postaviti pek-papir na dno.

Uključiti rernu da se greje na 175°C.

Pomešati prosejano brašno, so i prašak za pecivo.

U drugoj činiji mikserom mutiti 3 minuta puter i šećer. Dodati jaje pa mutiti još nekoliko minuta. Dodati mleko i ekstrakt vanile, kao i 2-3 kašike pripremljenog brašna, pa mutiti mikserom dok se smesa ne bude ujednačila. Dodavati malo po malo preostalo brašno, muteći sve vreme mikserom. Testo će biti guste konzistencije.

Prebaciti testo u podmazan pleh i poravnati ga. Odozgo poredjati iseckane jagode, koje neće propadati jer je testo prilično gusto, a zatim s vrha posuti 2 kašike šećera.

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći sat vremena. Nakon pola sata pokriti pleh alu-folijom. Konačno, kolač mora da bude zlatno-žute boje i čvrst na dodir.

Ohladiti ga i seći na kriške.













2 komentara:

  1. Testo je posebno fino, dolazim na kolace i kaficu!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobri, stari, mamini recepti :)) Sastojci su vrlo slični testu za lenju pitu.

    Samo izvoli, rado ću te ugostiti :))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF