Kremasto varivo od spanaća




Kremasto varivo od spanaća kao prilog koji se slaže sa svakim jelom, ili kao samostalni obrok kome nema mane :)  

Sastojci:
  • 500 g svežeg spanaća 
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 2 čena belog luka
  • 1 ravna kašika brašna
  • 1.5-2 dl mleka
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • prstohvat muskatnog oraha (nije obavezno)
završna nota
  • 2 kašike kisele pavlake

Količine su za dve, tri, osobe.

Kada kupujemo spanać trebalo bi da obratimo pažnju na izgled i da biramo lepe zelene listove, koji nisu sparušeni. Ako želimo da što brže očistimo i operemo listove, neka budu veći. Danas se spanać prodaje u marketima spakovan u kesu, ali više puta mi se dogodilo da sadržaj kese bude "spolja gladac a iznutra jadac", pa je ipak najbolje kupovati ono što možemo sami da izaberemo.

Priprema:

Važno je da pripremamo spanać neposredno pre obroka i odmah ga poslužimo, jer se stajanjem ili podgrevanjem aktiviraju štetni sastojci. Ostatak kuvanog spanaća, ukoliko ga ima, obavezno baciti, jer se nitrati fermentacijom u frižideru pretvaraju u opasne nitrite.

Nekada sam prala list po list spanaća, pa je to trajalo satima i bez obzira koliko sam volela da ga jedem, retko sam ga pravila. Sada ga perem u malim gomilicama, pa "u tri vode". Bude 5-6 gomilica, ali svakako brže završim. Spanać bi, definitivno, trebalo dobro oprati, jer raste na zemlji pa su listovi često blatnjavi, a kroz baštu prolaze mačke i može neka dlaka da se zakači.

Drške bi trebalo da se skidaju do kraja, jer spanać ima jednu manu - sadrži oksalnu kiselinu, u drškama naročito. Zbog neutralisanja pomenute kiseline je obavezno dodavanje mleka i kiselog mleka, ili pavlake. Slične osobine ima i blitva.

Zagrejati vodu. Spanać se kuva u malo ključale vode oko 5 minuta. Voda u kojoj je kuvan spanać bogata je nitratima i ne bi je trebalo ostavljati za dalje korišćenje. Odmah procediti spanać i pritisnuti listove da bismo odstranili svu tečnost. Od onoliko svežeg spanaća izadje vrlo mala gomilica.

Spanać nikada ne usitnjavati u blenderu jer neće lepo izgledati, već ga iseckati nožem.

Napraviti bešamel sos. Na tihoj vatri zagrejati ulje i puter, pa dodati dva čena sitno seckanog belog luka. Čim luk bude zamirisao dodati kašiku brašna, promešati i kad se budu pojavili mehurići, malo po malo, dodavati mleko, stalno mešajući da se sos ne bi zgrudvao. Sos bi trebalo da bude gust, jer će ga dodavanje spanaća razrediti.

Posoliti sos, pa dodati ocedjen, iseckan, spanać. Dodati prstohvat muskatnog oraha. Dinstati sve zajedno nekoliko minuta, stalno mešajući, jer se "hvata" za dno šerpe. Proveriti koliko je jelo slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Skloniti s vatre i dodati mileram.

Uz spanać lepo idu jaja na oko, ili poširana jaja.













Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF