Medaljoni s prelivom od pavlake i šafrana




Verovatno ste do sada primetili da sam sklonija povrću nego mesu, koje probiram i koristim samo odredjene kategorije. E, ovo je jedan od recepata s mesom na koji sam slaba :) Medaljoni su tako sočni, kiselkasti od limuna i sladunjavi od meda, uz egzotičnu aromu đumbira i šafrana. 

Sastojci:
  • 600 g svinjskog filea
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. sveže, krupno, mlevenog bibera
marinada:
  • 4 cm očišćemog korena đumbira
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
prilog:
  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike ulja
  • 1 kaf. kaš. soli
sos:
  • 2 dl sveže mlečne pavlake
  • prstohvat soli
  • prstohvat šafrana

Količine su za 3-4 osobe. Na slikama je file od 300 grama, to jest pola mere.

Priprema:

File oprati, osušiti papirnim ubrusom i očistiti od opne i masnoće. Iseći ga poprečno na krupne komade oko 3 cm debljine, dlanom pritisnuti i rukom formirati medaljone. Posoliti, pobiberiti i staviti u porcelansku ili staklenu činiju.

Napraviti marinadu. Sitno izrendati djumbir, dodati sok od limuna, kašiku meda i maslinovo ulje, pa dobro izmešati i preliti preko medaljona. Ostaviti 1 sat. Okrenuti ih u marinadi bar jedanput.

Za to vreme zagrejati rernu na 200°C. Očistiti šargarepu, pa je iseći na deblje štapiće i staviti u podmazan pleh. Očistiti krompir, preseći ga na četvrtine, pa staviti u pleh. Posoliti i preliti s dve kašike ulja. Rukom promešati da bi se svaki deo obložio solju i uljem. Staviti da se peče dok povrće ne bude porumenelo, oko 20 minuta. Promešati jednom, dvaput, u toku pečenja.

Napraviti sos. Svežu pavlaku sipati u šerpicu, dodati malko soli i prstohvat šafrana, pa kuvati oko 7 minuta uz mešanje, dok se relativno ne zgusne. Hladjenjem će se dodatno zgusnuti. Ukoliko se niti šafrana nisu sasvim otopile, procediti sos dok je topao.

Dok se krompir privodi kraju, a sos kuvamo, podmazati uljem gril tiganj, pa ga zagrejati na jačoj vatri. Staviti medaljone, ocedjene od marinade, da se peku po 4-5 minuta sa svake strane.

Servirati odmah, dodati prilog i preliti sosom.













2 komentara:

  1. Ovde mi se posebno doada sos. Iako je safran jako skup (opravdano kad se zna kako se dobija), sreča pa je potrebno jako malo da se dobije divan ukus.

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš tako, vrlo malo šafrana će obojiti pavlaku u divnu žutu boju. Inače, imam teglicu šafrana koja mi je stigla iz Dubaija, pa mogu da se razmahnem :) Miriše mi ormarić u kuhinji na šafran, miris je vrlo intenzivan i zanimljiv.

    Veruj mi da je sve ukusno, preukusno, sočno, taman začinjeno koliko treba, ovo ti kaže osoba koja nije neki ljubitelj mesa :))

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF