Minestrone, gusta italijanska čorba




Minestrone čorba je, rekla bih, jesenje i zimsko jelo. Čorba je ceo obrok, vrlo je hranljiva, a ima od svega po malo, pa je u tanjiru kompletan vizuelno-mirisni doživljaj i obavezan dodatak :) Minestrone je idealno, praktično, ukusno i izdašno jelo. 

Spremam je prema receptu koji je decenijama u porodičnoj svesci, pa je samim tim mnogo puta isproban i potvrdjen.


Iz originalnog recepta sam odavno izostavila kockice slanine i krompir, ovo drugo jer je poznato da se krompir ne podgreva. Čorba se služi s parmezanom, ali u cilju kalorijske restrikcije može i da se izostavi.

Dugo se kuva na tihoj vatri, najmanje dva sata, a ne zahteva ništa više od povremenog pogleda. Na kraju bi trebalo da bude gusta i kašasta, čime ispunjava osnovni postulat zdrave ishrane.


Spremam je u šerpi od 4 litre, što je količina za par dana, a može i da se podeli i deo zamrzne u odgovarajućoj plastičnoj posudi.

Spremiti oveću šerpu i sve sastojke u nju stavljati redom. Jedino što se odvojeno kuva je pasulj. On će kasnije nastaviti kuvanje u zajedničkom loncu. U originalnom receptu piše da se i špagete odvojeno kuvaju, kao i mesna supa, ali ja to tako ne radim, kod mene je sve u istom loncu, osim pasulja, a i on se kasnije pridruži :) 


Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manji praziluk, i beli i zeleni deo
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 300 grama junećeg mesa - rozbratna ili od buta
  • 3 čena belog luka
  • 1/2 litre gustog soka od paradajza (malo više ako je sok domaći, jer je redji od industrijskog)
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 200 grama graška
  • 200 grama boranije
  • 100 grama pasulja
  • 1/4 celera srednje veličine
  • 1 keleraba
  • 1 tikvica
  • 2 litre vode
završna nota:
  • po 1/2 kaf. kaš: bosiljka, origana, majorana, majčine dušice
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • 1 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. muskatnog oraščića, sveže izrendanog
  • 100 grama špageta, uvek italijanskih

Navedeno povrće ne mora uvek i sve da bude u čorbi, ako trenutno nemamo tikvicu, kelerabu ili praziluk, ništa zato, čorba je svakako ukusna. 

Priprema:

Skuvati pasulj klasično, baciti prvu vodu i nastaviti kuvanje do pola. Ocediti pasulj, poklopiti ga da se ne bi sušio i dodati u čorbu kad dodje vreme. 


Povrće očistiti i isprati.

U velikoj šerpi, na ulju, dinstati iseckan crni luk i praziluk. To je puno luka, pa će biti potrebno nekoliko kašika ulja. Dok se luk bude dinstao na tihoj vatri, odvojiti meso od kosti, pa ga provući ispod mlaza hladne vode, očistiti od masnoće i iseckati na kockice. Staviti na luk i zajedno pržiti. Kada meso bude dobilo svetliju boju dodati tri čena sitno seckanog belog luka i čim je zamirisao sipati sok od paradajza, a zatim nastaviti s dodavanjem ostalog povrća: grašak, boranija, polukuvan pasulj, šargarepa seckana na kockice, tikvica seckana na kockice, jedna manja keleraba seckana na kockice. Manji komad celera oguliti i sitno izrendati. Dopuniti šerpu s 2 litre vrele vode, poklopiti i ostaviti da se kuva dva sata na tihoj vatri. Proveriti da li je pasulj mekan, jer ako je on skuvan i sve ostalo je skuvano. 


Petnaest minuta pre kraja začiniti čorbu svim gore pomenutim začinima, pa dodati sitno izlomljene špagete i promešati. Ako postoji sumnja da je čorba previše gusta, a špagete će i same da pokupe tečnost, onda doliti malo vode. Trebalo bi da čorba bude gustine kao na slikama. Isključiti ringlu i ostaviti šerpu na njoj dok se čorba ne bude ohladila. Spremiti je u frižider.


Sutradan je još ukusnija :)










Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF