Somuni ili lepinje
Šta ima bolje od lagane vruće lepinje, spolja hrskave, a iznutra vazdušaste i šupljikave :) Priprema je jednostavna i nema neuspeha, a testo mesimo u činiji i kuhinju ne prašimo s brašnom. 

Sastojci:

kvasac:
 • 200 ml vode
 • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
 • 1 kaf. kaš. šećera
 • 2 kaš. brašna
testo:
 • 250 g namenskog brašna
 • 1.5 kaf. kaš. soli
 • fermentisan kvasac
 • 2 kašike ulja

Količine su za 4 somuna prečnika 14 cm.

Izmerila sam kesu s brašnom pre pripreme i posle, ispostavilo se da sam potrošila samo 250 grama, što je vrlo malo brašna, ali je testo ostalo lepljivo, mekano i kao da je bilo neumešeno. Tako, zapravo, i treba da bude. Da se ne bi lepilo za prste pomoći se brašnom.


Priprema:

U lončiću smlačiti vodu, pa dodati kvasac i šećer. Razmutiti, dodati brašno, promešati i poklopiti. Ostaviti kvasac desetak minuta na toplom mestu da bi narastao.


Pripremiti pleh od šporeta, postaviti hartiju i posuti brašnom.


U veću činiju sipati deo prosejanog brašna, dodati so i fermentisan kvasac, pa izmešati kašikom dodajući po malo preostalog brašna, da bismo dobili kompaktno, ali lepljivo i mekano testo. Ukoliko se u činiji nalazi više brašna nego što je potrebno testu, istresti ga. Zaokružiti loptu od testa rukom, pa je premazati uljem, pokriti folijom i ostaviti 20 minuta da raste.


Testo se udvostručilo, a i dalje je rastegljivo i lepljivo. Pobrašniti ga tek toliko da se ne lepi za prste, pa ga podeliti u činiji, najbolje nožem, na 4 jednaka dela, 4 somuna.


Pobrašniti ruke, pa svaki deo, držeći ga u ruci, fino zaokružiti, vukući prstima testo s vrha ka dnu, a zatim lopticu tim dnom spustiti na pleh. Posuti ih s malo brašna odozgo. Pokriti pleh folijom ili krpom, pa ostaviti loptice da miruju deset minuta.


Nakon što su loptice malo porasle, svaku spljoštiti pritiskajući ih prstima na debljinu od 1.5 cm, ali ih ne podizati s pleha. 


Uključiti rernu da se greje na 250°C, a za to vreme neka lepinje rastu u plehu još jednom.


Peći petnaestak minuta, dok somuni (lepinje) ne porumene. Ostaviti ih desetak minuta prekrivene krpom da se prohlade, pa skinuti brašno s njih. 


Dobar somun je vrlo lagan zato što je iznutra šupljikav. 2 komentara:

 1. Anonimno24/5/17

  Ovaj recept će mi dobro doći , jer sam lepinje planirala uz čorbu sutra. Jako mi se dopada rezultat

  OdgovoriIzbriši
 2. :)) Verujem da ćeš biti zadovoljna :)

  OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF