Tartar sos




Umak koji je gotovo neizostavan dodatak uz pohovano meso i plodove mora. 

Sastojci:
  • 1-2 tvrdo kuvana žumanca 
  • 1 sveže žumance
  • 1.5 dl ulja
  • 3 kaš. soka od limuna
  • 1 kaf. kaš. senfa
  • 2 kaš. milerama 20% mm
  • 2 kaš. sitno seckanih kiselih krastavaca
  • 1 kaš. sitno seckanog crnog luka
  • 1 kašika kapara
  • 1 kašika seckanog peršuna ili mirodjije
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • prstohvat krupno mlevenog bibera

Mere nisu za veliku količinu sosa, no, sos je samo dodatak glavnom jelu. Ukoliko postoji potreba za većom količinom, proporcionalno povećati količinu sastojaka.

Priprema:

Majonez će se bolje mutiti u uskoj, visokoj, činiji pomoću štapnog miksera s metlicom, pa ukoliko ga imate, dati mu prednost u odnosu na klasičan mikser.

Napraviti majonez od žumanaca, ulja, soka od limuna i senfa. Mutiti mikserom srednjom brzinom sveže i skuvano žumance, uz postepeno, naizmenično, dodavanje ulja u tankom mlazu i soka od limuna. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i mileram, pa kratko promešati mikserom.

Ako su kapari previše slani, držati ih desetak minuta u vodi, ocediti, pa dobro posušiti. 

Sitno, vrlo sitno, iseckati peršun, crni luk i kisele krastavce, a kapare ne usitnjavati. Sve sastojke dodati majonezu. Promešati kašikom, poklopiti i ostaviti sat vremena u frižideru. 








Tartar sos s kupovnim majonezom

Sastojci:
  • 120 g majoneza, recimo, Thomy 
  • 2 kašike milerama
  • 1 kašika sitno seckanog crnog luka
  • 1 kašika kapara
  • 2 kaš. sitno seckanih kiselih krastavaca
  • 1 kaf. kaš. senfa
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika seckanog peršuna ili mirodjije
  • prstohvat soli
  • prstohvat krupno mlevenog bibera

Priprema:

Sve sastojke izmešati i ostaviti sat vremena u frižideru da bi se sjedinili ukusi. 


U pripremi je recept za karadjordjevu šniclu, koja se ne može zamisliti bez tartar sosa :)







Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...