Varivo od sočiva




Sočivo je nutritivno vrlo slično pasulju i priprema se na sličan način, s tom razlikom što se mnogo brže skuva i lakše vari.

Ovo je jelo koje bi trebalo češće imati na trpezi, jer poseduje kvalitet zdrave hrane, zasitno je, vrlo ukusno, a jeftino. Ukoliko skuvamo veću količinu, može da stoji u frižideru do 3 dana. Kada ga podgrevamo, nikada ne grejati sve što se nalazi u šerpi, već izvaditi onoliko koliko je potrebno za obrok. Isto važi za sva druga jela.

Sastojci:
  • 150 g sočiva
  • ~1 l vode 
  • 1/2 paradajza srednje veličine
  • 1/2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 1/2 šargarepe srednje veličine
  • 1/4 sveže paprike
  • prstohvat bibera
  • 1/2 kaf. kaš. čubara
zaprška:
  • 2 kašike ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kaf. kaš. brašna
  • 1 kaf. kaš. mlevene paprike
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1.5 kaf. kaš. soli

Količine su za dve porcije.

Priprema:

Očistiti sočivo od kamenčica i loših zrna i dobro ga isprati preko cediljke. Ako bude vremena namakati ga u hladnoj vodi najmanje jedan sat, a svakako će se brzo skuvati i ako se ne bude namakalo.

Preliti sočivo vodom i staviti da se kuva. Ukoliko smo ga namakali, zamenićemo vodu svežom. Za početak sipati litar hladne vode, a kasnije kad budemo dodavali vodu, neka bude topla. 

Sočivo će da nabubri i da pokupi vodu, pa bi trebalo dolivati vodu u toku kuvanja, da je uvek bude malo preko sočiva.

Dok se voda bude grejala dodavati: sitno isečen crni luk, sitno isečen oljušten paradajz, komadić sveže ili zamrznute paprike i sitno izrendanu šargarepu. Pobiberiti, dodati čubar, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 40 minuta. 

Napraviti tanku zapršku. U šerpici zagrejati ulje na tihoj vatri, pa kratko propržiti sitno isečen beli luk, tek da zamiriše. Dodati brašno i mlevenu papriku, promešati i odmah, bez prženja, sipati u šerpu sa sočivom. Promešati, posoliti, pa nastaviti s kuvanjem na tihoj vatri još 20 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je potrebno, dodati još malo tople vode, jer će brašno da zgusne već prilično gusto varivo. 

Isključiti ringlu, pa dodati iseckan peršun. 

Uz sočivo lepo idu sve vrste svežih salata, kao i turšija.

Drugi način:

Na ulju, na tihoj vatri, dinstati sitno isečen crni luk. Dodati sitno narendanu šargarepu, sitno seckan beli luk i oljušten paradajz isečen na kockice. Kada se povrće izdinstalo a sokovi isparili, dodati toplu vodu i oprano sočivo. Dodati papriku. Začiniti biberom i čubarom. Kuvati 40 minuta. Napraviti tanku zapršku. U šerpici zagrejati ulje na tihoj vatri, dodati brašno i mlevenu papriku, promešati i odmah, bez prženja, sipati u šerpu sa sočivom. Promešati, posoliti, pa nastaviti s kuvanjem na tihoj vatri još 20 minuta uz povremeno mešanje. Ukoliko je potrebno, dodati još malo tople vode, jer će brašno da zgusne već prilično gusto varivo. 

Isključiti ringlu, pa dodati iseckan peršun. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF