Carska pita





Vazdušasta, sočna, mirisna pita, koja može s pravom da ponese carski naziv :)
Recept imam 20 godina i naslovljen je kao "carska pita", medjutim, na mreži nailazim na istu pitu pod imenom "španska pita". S obzirom da je "carski" naziv odavno prisutan na našem prostoru, ovaj drugi može da bude plod nekakve greške, koja se viralno raširila deljenjem na internetu.

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 260 g oštrog brašna
  • 100 ml ulja
  • 230 ml jogurta
  • 120 g mariniranih pečuraka (alternativa crvene paprike - sveže, pečene ili iz turšije)
  • 120 g šunke (pečenice) u komadu
  • 120 g kiselih krastavaca (3-4 komada)
  • 120 g feta sira
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Količine su za kalup veličine 30x11x7 cm, ili za manji četvrtasti pleh. Pita je fleksibilna po pitanju čvrstih sastojaka, pa će sasvim dovoljno biti i, recimo, 2 kisela krastavca, ili polovina paprike, ili 100 g šunke. 

Ukoliko možete da birate neka bude masniji i zreliji beli sir, tipa "sjeničkog sira".

Priprema:

Iskrojiti hartiju za dno kalupa i celog namazati uljem s unutrašnje strane.

Iseckati vrlo sitno krastavce, šunku, pečurke ili paprike. Sir izgnječiti viljuškom. Odmeriti ulje i jogurt. Izmeriti i prosejati brašno.

Odvojiti belanca i žumanca. Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

U većoj činiji dobro umutiti mikserom belanca, pa dodavati jedno po jedno žumance, muteći lagano mikserom. Dodati ulje u tankom mlazu, muteći mikserom. Skloniti mikser i pripremiti varjaču. Dodati jogurt i fino promešati. Posoliti i dodati prašak za pecivo, pa promešati. Dodati izgnječen sir i promešati. Dodati iseckane: šunku, krastavce, pečurke ili paprike, pa promešati. Dodavati malo po malo prosejanog brašna, mešajući varjačom dok se smesa ne bude dobro sjedinila. Proveriti da li je testo dovoljno slano.

Sipati ga u kalup i poravnati odozgo. Staviti u zagrejanu rernu i peći 30 minuta, dok se ne bude formirala zlatnožuta korica. Proveriti pomoću čačkalice da li je testo pečeno u sredini, pa ukoliko je potrebno pokriti ga alu-folijom i dopeći.

Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se prohladi. Izvaditi pitu iz kalupa, a kad se bude dobro ohladila - iseći. 

Moguće je napraviti carsku pitu dan ranije, pa je čuvati u plastičnoj kutiji u frižideru, što je vrlo praktično rešenje ukoliko spremamo više hrane zbog proslave ili sedeljke.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...