Kako napraviti testo za lazanju?




Pravljenje domaćih kora ne zahteva mnogo vremena, jeftino je i brzo rešenje, koje nam je pristupačno u svako doba. U odnosu na industrijske kore za lazanju, kvalitet, ukus i mekoća nakon pečenja su značajno bolji. Kore možemo razvijati prema veličini i obliku svog pleha, a nije potrebno kuvanje listova tokom slaganja lazanje, ukoliko nisu sasvim osušeni.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 400 g namenskog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 3 kašike hladne vode (po potrebi)
pola mere:
  • 1 jaje
  • 140 g namenskog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 2 kašike hladne vode (po potrebi)

Pola mere je za 4 lista testa veličine 16 x 22 cm i debljine 1.5 mm, za lazanju za 2 osobe. Na slikama u receptu je izrada testa od polovine mere.

Puna mera je za veći pleh i za više kora i slojeva.

Priprema:

U činiju prosejati brašno. Umutiti jaje viljuškom i dodati so. 

Napraviti udubljenje u brašnu i sipati umućeno jaje. Dodati maslinovo ulje. Rukom mesiti testo u činiji, a ukoliko je potrebno dodati par kašika vode. Nije svako jaje iste veličine, a nije ni svako brašno istog kvaliteta, pa se može javiti potreba za još malo tečnosti. 

Kontinuiranim mešenjem, prvo u činiji a zatim na dasci, dobićemo čvrsto i elastično testo. Brašno za posipanje radne površine nije ušlo u gore navedenu količinu.

Pokriti testo i ostaviti ga da miruje 15 minuta.

Za to vreme napraviti šablon od kartona prema merama posude u kojoj ćemo slagati lazanju.

Podeliti testo na 4 jednaka dela, pa svaki deo tanko razviti i iskrojiti koru pomoću šablona. Kore-listove poredjati na ravnu površinu do upotrebe, ili dok se ne budu osušili. 
Stajanjem će se kore sušiti, dehidrirati i smanjivati se, pa ukoliko ih nećemo odmah upotrebiti, obavezno iseći malo šire i duže listove, a kad se budu skupili biće taman za posudu koju smo izabrali. 
Ostaviti listove da se osuše s jedne strane, a zatim ih okrenuti na drugu stranu. Ostatke testa, restlove, iseckati na rezance i osušiti, pa sačuvati za neku supu. 

Sveže testo za lazanju nije potrebno prethodno kuvati.











Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF