Kaneloni od domaćeg testa s mesom




Recept koji sledi je stara zabeleška iz porodične sveske, koja potiče iz perioda kada kod nas nije bilo fabričkog testa, valjkastog oblika, za kanelone, a sigurna sam da i u postojbini testenine, Italiji, domaćice vole same da naprave testo ;) Zaista, dobro dodje još jedno umeće, a u ukus domaćih kanelona ne treba ni sumnjati :) Sve u svemu, malo više vremena - za mnogo više uživanja. Uz čorbicu i salatu imaćemo odličan ručak.

Sastojci:
testo za palačinke:
  • 100 g namenskog brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 125 ml vode
  • ulje za prženje palačinki
nadev:
  • 200 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250 g presnog spanaća
  • 1 jaje
  • 1 kaf. kaš. origana
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 2 kašike prezli
  • oko 100 g sosa od paradajza
sos od paradajza:
  • 250 ml gustog soka od paradajza
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • prstohvat soli
završna nota:
  • 30 g putera
  • 50 g žutog sira

Količine su za 8-10 kanelona, što je, recimo, za 2 osobe. 

Priprema:

Testo za palačinke:
Krećemo od testa, koje mora da stoji najmanje 1/2 sata, a najviše 2 sata.
U činiju staviti jaja, posoliti, dodati prosejano brašno i 125 ml vode, pa izmutiti mikserom. Ne bi trebalo da bude grudvica. Ostaviti pokriveno testo da miruje do 2 sata. U tiganju zagrejati kašiku ulja, pa pržiti male i tanke palačinke, uvek izmedju stavljajući na tiganj par kapi ulja.

Ako nam se posle prve palačinke učinilo da je testo pregusto, što će zavisiti od veličine jaja i kvaliteta brašna, komotno dodati par kašika vode i razblažiti smesu.

Palačinke sa slike su u prečniku 12 cm, što odgovara širini posude u kojoj sam pekla kanelone. Da bi svaka palačinka bila jednake veličine, koristila sam činijicu kao šablon i svaku ispečenu palačinku sam "krojila" pomoću nje.

Sos od paradajza:
Dok nam testo bude mirovalo, napravićemo fil. Za fil je potreban sos od paradajza, pa ćemo od njega krenuti. Na tihoj vatri kuvati gusti sok od paradajza, začinjen solju i šećerom, sve dok sva tečnost ne bude isparila. Ostaviti da se ohladi.

Spanać:
Oćistiti i oprati 250 g spanaća, pa ga kuvati par minuta u malo neslane vode. Dobro ga ocediti, a kad se prohladi iseći. Ukoliko koristimo zamrznut spanać, pripremiti 6 briketa.

Nadev:
Na ulju, na tihoj vatri, upržiti mleveno meso. Dodati origano, biber i so. Dodati pripremljen spanać, pa dinstati dok sva tečnost ne bude isparila. Ohladiti. 

Dodati jaje, prezle, iseckan peršun i pripremljen sos od paradajza. Promešati.

Završna nota:
Uključiti rernu da se greje na 200°C. 
Podmazati vatrostalnu činiju ili posudu u kojoj ćemo peći kanelone. 
Palačinke filovati mesom, uvijati ih i stavljati u posudu jednu do druge. Odozgo poredjati kockice putera i narendati žuti sir.

Peći kanelone 15-ak minuta, uz nadgledanje. 













2 komentara:

  1. Za domace testo i umetnicki dojam najvisa ocena!:)))

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...