Rigatoni s kobasicom




Divno jelo od testenine, koje je lako napraviti.

Rigatoni su vrsta italijanske testenine cevastog oblika, različitih prečnika i dužine, sa karakteristično izbrazdanom površinom na kojoj će se sosovi i prelivi zadržavati i neće skliznuti. Veći su od penne i ravno su isečeni, a omiljeni su na jugu Italije :)

Vrućina tamo, vrućina ovde, a jelo se brzo pravi i ne zahteva mnogo angažovanja pored šporeta. Italijani su majstori dobre kuhinje, koja odgovara i ukusima ljudi s našeg podneblja, pa stoga ne bi trebalo sumnjati u ukus ovog jela :) 

Sastojci:
testo:
  • 200 g rigatoni testenine
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 2 l vode
umak:
  • 200 g sveže kobasice iz omiljene mesare
  • 1 manja crvena mesnata paprika
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • 150 g sosa od paradajza "marinara"
sos od paradajza:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 400 ml soka od paradajza
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 1 kaf. kaš. meda
  • prstohvat bibera
  • 1 kaf. kaš. origana
  • prstohvat mlevene čili paprike
  • 1/4 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • sveže iseckan peršunov list
  • parmezan

Količine su za 2, eventualno 3 osobe. 

Priprema:

Napraviti sos od paradajza "marinara", prema receptu na odvojenoj temi. Za navedenu količinu testenine pravićemo polovinu mere sosa. S obzirom da su pikantne kobasice glavni sastojak u receptu, sos može biti i bez čili paprike i bibera. Sos možemo napraviti dan ranije. Ne menjati sos kečapom

Skuvati kobasice u malo ključale vode, oko 10 minuta na tihoj vatri. Ocediti, ohladiti i iseći na komade 2-3 cm debljine.

U tiganj staviti maslinovo ulje, dodati sitno iseckan beli luk i papriku isečenu na trake. Malo posoliti. Dinstati nekoliko minuta na tihoj vatri. Dodati isečene kobasice i nastaviti s prženjem, ovo je vrlo važno - na tihoj vatri, sve dok se na kobasicama ne bude formirala hrskava korica. BIće potrebno češće mešanje jer će se kobasice lepiti za dno tiganja. Sve skupa, prženje neće trajati duže od 15-20 minuta.

Dodati skuvan sos od paradajza i promešati. Proveriti da li je dovoljno slano sve zajedno.

Skuvati pastu u ključaloj, posoljenoj, vodi, prema uputstvu proizvodjača. Ukoliko smo je malo ranije pripremili, neka bude 90% skuvana i ostavljena u vrućoj vodi do serviranja. Ocediti je i dodati u tiganj sa sosom. Izmešati i servirati odmah. Odozgo posuti iseckanim peršunom i parmezanom. Sezonska salata je dobrodošla.















2 komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF