Bulgur-salata




Bulgur je namirnica koja se koristi u mediteranskoj, arapskoj i indijskoj kuhinji, a reč je o specifično obradjenoj pšenici, koja se oljušti, delimično skuva, suši i usitnjava. Nutritivno je, kažu, vredniji, od kus kusa i pirinča, pa se zamenom koristi u istim jelima kao i pomenute namirnice - pilavu, čorbama i jelima s povrćem.

Bulgur-salata, poznata i kao "tabbouleh", je osvežavajuća, vitaminska i odlična letnja obrok-salata.

Sastojci
  • 60 g bulgura
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 150 g svežeg peršunovog lišća
  • 1 veza sitnijeg mladog luka (oko 100-150 g)
  • sok od 2 sitnija limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera

Ovo je mera za 2 osobe. 

Priprema:

Bulgur isprati u nekoliko voda, kao što ispiramo i pirinač, pa ga ocediti i staviti u čistu činiju. 
Preliti vrelom vodom tek da ogrezne i ostaviti pola sata da nabubri i omekša. Kuvanje nije potrebno. Ocediti višak vode, ukoliko postoji, i prebaciti bulgur u činiju u kojoj ćemo pripremati salatu.

Oljuštiti paradajz, iseći ga na kockice i posoliti barem desetak minuta pre mešanja s ostalim sastojcima, da bi pustio sokove koji bi, inače, razvodnili salatu. Tečnost koju bude pustio možemo dodati bulguru koji se natapa u vodi. 

Dodati kockice paradajza nabubrelom bulguru.

Oprati peršun, posušiti kuhinjskim ubrusom i sitno iseći. Dodati u činiju s bulgurom i paradajzom.

Oprati mladi luk, pa sitnije iseći i beli i zeleni deo. Dodati u činiju s bulgurom, paradajzom i peršunom i dobro izmešati.

Iscediti sok od limuna i dodati u salatu. Dodati biber, so i ulje. Promešati i probati, pa dosoliti ukoliko je potrebno. 

Salata je spremna za serviranje. Sve što bude preostalo poklopiti i čuvati u frižideru.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...