Hasanpašine ćufte




Ovo je recept koji datira iz osmanlijskog vremena. U Turskoj su mnoga jela dobila nazive prema istorijskim figurama, verovatno u njihovu čast. Jelo, čiji recept sledi, dobilo je ime prema velikom turskom i alžirskom vladaru Hasan-paši, sinu čuvenog gusara Barbarose (aka Crvenobradi).

Fantastična, egzotična, ukusna i maštovita orijentalna kuhinja, koja je bliska našem podneblju, ostavila je duboke tragove i mnogo je volim :) Hasanpašine ćufte su, zapravo, kombinacija ćufti, pire krompira i paradajz-sosa :) Priprema nije mnogo komplikovanija od one koja nam je poznata, a bolje je utoliko jer se ćufte peku u rerni, a ne prže se na ulju kao u našem receptu.

Sastojci:
ćufte:
  • 500 g mlevenog mesa od govedjeg buta
  • 1 glavica crnog luka 
  • 2-3 kriške jučerašnjeg hleba
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 1 sitnije jaje
  • 1 kašika tucane slatke paprike
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
pire krompir:
  • 500 g krompira (3 komada)
  • 150 ml mleka
  • 1 kašika putera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
umak od paradajza:
  • 250-300 ml gustog soka od paradajza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kaf. kaš. suvog bosiljka
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • oko 100 g tvrdog žutog sira ili "zdenka sir"

Izaći će 12 ćufti, što je uz sezonsku salatu otprilike za 4 osobe. Na slikama je 8 ćufti od 350 g mesa. 

Priprema:

Ćufte:
Isprati meso pod vodom, skinuti masnoću i žilice, pa ga samleti. U vreme električnih mašina i chopper-a, možemo i sami brzo i lako da sameljemo meso, baš onako kako želimo.

Crni luk krupno izrendati, vrlo sitno iseckati, ili samleti u čoperu zajedno s mesom. U činiju staviti meso i luk, pa dodati jaje, so, tucanu papriku, sveže samleven biber, iseckan peršun, iseckan beli luk i izmrvljenu sredinu od 2 parčeta hleba. Rukom dobro zamesiti. Sredinu iz trećeg parčeta hleba dodati tek ukoliko bude bilo potrebno, da bismo postigli dobru čvrstinu smese. Poklopiti činiju i ostaviti u frižideru pola sata. 

Podmazati posudu u kojoj ćemo peći ćufte. Uključiti rernu da se greje na 190°C.

Podeliti meso na 12 delova, pa oblikovati okrugle ćufte veličine mandarine. Da se ćufte ne bi lepile, pomoći će ukoliko ruke nakapamo uljem svaki put. Prstima napraviti udubljenje na sredini ćufte i oblikovati čančić. Poredjati čančiće u podmazanu posudu i peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta.

Dok meso bude odmaralo u frižideru staviti krompir da se kuva i pripremiti umak od paradajza, tako da sve bude spremno kad izvadimo ćufte iz rerne posle 15 minuta.

Umak od paradajza:
Pomešati gusti sok od paradajza s uljem, solju, šećerom i bosiljkom. Nije potrebno kuvanje jer će se jelo peći u rerni, pa će se sok redukovati, a i ćufte će ga upiti. Ono što je važno da napomenem je da bi umak trebalo sipati samo do polovine visine ćufti, jer ako dohvati deo s krompirom izmešaće se i razliti, pa nema ništa od našeg atraktivnog jela.

Pire krompir:
Oprati i oljuštiti krompir, pa ga prepoloviti i staviti u hladnu slanu vodu. Poklopiti dok ne bude proključala voda, a zatim pomeriti poklopac da ne bi kipelo. Smanjiti temperaturu i kuvati krompir na laganoj vatri dvadesetak minuta, ili koliko bude bilo potrebno da bi se skuvao. Ocediti vodu, a krompir odmah, dok je vruć, dobro ispasirati pomoću pasirke, pa dodati puter, so i mleko i sve sjediniti. Neka pire bude malo čvršći nego inače. Probati ga, pa dosoliti ukoliko bude bilo potrebno.

Slaganje ćufti:
Rerna nam je već zagrejana na 190°C.

Oprezno izvaditi vrelu posudu s ćuftama iz rerne, pa u svako udubljenje staviti 2-3 kašike pire krompira.  

Sitno izrendati žuti sir, pa ga poredjati povrh krompira. 

Sipati umak od paradajza u posudu izmedju ćufti. Vratiti posudu u rernu, pa peći narednih 25 minuta, ili dok se jelo fino ne zapeče.

Predlog Ukoliko postoji potreba za više sosa od paradajza - skuvati ga odvojeno dok se ćufte budu pekle u rerni, pa zajedno s njima servirati. Predlažem sos "marinara", koji možemo napraviti dan-dva ranije.

Druga varijanta, što se tiče sira, je da se kockice npr. "zdenka sira" poredjaju u pečene čančiće, pa preko njih staviti pire krompir, dodati umak od paradajza i vratiti u rernu. Ćufte će biti kremastije. Dobro je i ovako i onako :) 















2 komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF