Kompot od šljiva i bresaka s medom




Ukusan i zdrav desert koji se pravi za petnaestak minuta, a kada se ohladi u frižideru prava je poslastica i osveženje tokom letnjih dana.

Sastojci:
  • 400 grama zrelih šljiva 
  • 2 breskve (200 grama)
  • 3 ravne kašike meda
  • prstohvat soli
  • 1 zvezdasti anis
  • 1 manji štapić cimeta
  • 650-700 ml vode

Za 4 činijice.

Proveriti koliko su breskve i šljive slatke, zato što je moguće smanjiti navedene 3 kašike meda. 
Kompot je vrlo lep i samo sa šljivama. 

Priprema:

Oprati šljive, prepoloviti ih nožem, pa izvaditi koštice. Ako su šljive krupnije iseći ih na manje komade. Oprati breskve i iseći ih na krupne kriške.

U šerpicu staviti šljive i breskve, dodati štapić cimeta, anis, prstohvat soli i med. Zaliti s vodom tek toliko da pokrije voće, jer će kuvanjem ono pustiti svoje sokove, pa će biti dovoljno tečnosti. Ukoliko postoji potreba za još više tečnosti, možemo naknadno dodati. 

Zagrejati posudu do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu, pomeriti poklopac da ne bi kipelo, pa kuvati na tihoj vatri još deset minuta. Ohladiti i servirati.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...