Krem-supa od tikvica




Vrlo ukusna, aromatična, okrepljujuća i jeftina krem supa, koja može da bude ceo obrok, naročito tokom letnjih vrućina, kada je izraženija potreba za laganom hranom i brzom pripremom. 
Služi se uz krutone, ili uz tostiran hleb. Supa je u osnovi posna, a ukoliko se začini kiselom pavlakom biće još bogatijeg ukusa. 
Boja krem-supe od tikvica zavisiće od sorte ili varijeteta, s obzirom da se tikvice razlikuju po boji od žute do tamnozelene. 
Ovakve supe mogu da privuku one koji ne vole povrće.

Sastojci:
  • 2 krupnije tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1-2 čena belog luka
  • komadić korena celera ili stabljike celera
  • 10 zrna korijandera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • oko 500 ml vode 
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna i mirodjije
  • krutoni
  • kisela pavlaka

Od navedenih količina izaći će 750 ml potaža, za 2-3 činijice. 
Ukoliko se odlučite za posnu varijantu supe, izostavićete mileram.

Priprema:

Napraviti krutone prema receptu koji se nalazi na posebnoj temi

Oprati i oljuštiti tikvice, prepoloviti ih, pa ukoliko imaju izraženo seme izvaditi ga pomoću kašike. U potažu iz recepta nema semenki. Iseckati tikvice na kockice.

Oljuštiti crni luk i sitno ga iseći. Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri, pa dodati iseckan luk i dinstati dok ne bude omekšao i blago požuteo. Dodati kockice tikvica i naliti vodom tek da povrće bude pokriveno. Tikvice će pustiti svoje sokove, tako da ne bi trebalo preterivati s vodom. Umesto vode može se dodati domaći pileći bujon. Kocku za supu ne koristiti.

Dodati ceo čen belog luka i zrna korijandera. Dodati vrlo malo iseckanog korena celera, ili stabljike celera, jer celer ima jaku aromu koja bi mogla da preuzme ukus. 

Od trenutka kad supa proključa kuvati 15 minuta na tihoj vatri. Skloniti supu s ringle i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi.

Oprati i iseckati mirodjiju i peršun. 

Prebaciti supu u blender ili čoper i dodati so, biber i iseckan peršun i mirodjiju. Izmiksati. Probati supu pa dosoliti ukoliko je potrebno. 

Servirati uz mileram i krutone, koje bi trebalo staviti u zadnji čas - da ne bi povukli tečnost i da bi ostali hrskavi. 

Savet: Ukoliko u šerpi s kuvanom supom ima više tečnosti nego što bi trebalo da bude da bi potaž bio gust, kutlačom izvaditi višak u čistu činiju, pa dodati nakon usitnjavanja, ako bude bilo potrebno.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...