Letnji djuveč s pirinčem i paradajzom




Đuveč je turski izraz za ovalnu glinenu posudu u kojoj se sprema jelo u peći, pećnici ili rerni. Kod nas se za posudu odomaćio izraz "đuvečara", ali je naziv jela iz takve posude ostao poznat kao đuveč.

Posni đuveč iz recepta je vrlo jednostavno jelo od samo 3 glavna sastojka, koje može da bude prilog, ili lagano samostalno jelo nakon mesne supe ili potaža. Ujedno je i omaž kuhinji moje mame, uz koju sam odrasla na zdravim temeljima :)


Odozgo kriške paradajza s ukusom mediterana, o
dozdo sloj prženog crnog luka, a u sredini neutralni pirinač, a kad se svi ukusi pomešaju bude vrlo fino. Brzo se pravi i može da stoji u frižideru od danas do sutra.

Sastojci:
  • 1 kašika ulja za podmazivanje đuvečare
prženi luk:
  • 2 veće glavice crnog luka (350 grama)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kaf. kaš. soli 
kuvani pirinač:
  • 140 gr pirinča
  • 1 kaf. kaš. soli za kuvanje pirinča
  • 1/2 litre vode
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
paradajz:
  • 2-3 krupnija zrela paradajza (500 grama)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 1 kaf. kaš. origana ili bosiljka

Količine su za 3-4 osobe. Ovalna činija je dimenzija 18x26 cm.

Priprema:

Pirinač skuvati 80% u slanoj vodi, pa ga ostaviti u toj vodi dok se luk dinsta, ali ne duže od 10 minuta, jer bi mogao da se pretvori u kašu.

Luk iseći na tanka rebarca, pa ga dinstati na ulju i tihoj vatri dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Posoliti, probati, dosoliti ukoliko je potrebno. 

Na pola dinstanja uključiti rernu da se greje na 200°C.

U podmazanu vatrostalnu posudu, ili "đuvečaru", staviti sloj luka. Ocediti pirinač, zatim ga staviti u šerpu u kojoj je bio luk, pobiberiti, proveriti da li treba da bude slaniji, pa ga promešati da bi pokupio maslinovo ulje koje je preostalo od prženog luka. Dodati pirinač u činiju preko luka. Lagano ga pritisnuti i poravnati. 

Paradajz oprati i oljuštitiIseći ga na malo deblje kolutove, pa ih složiti povrh pirinča. Pokapati maslinovim uljem, posoliti, pošećeriti i posuti bosiljkom.

Naliti toplom vodom tek toliko da pokrije paradajz. To je, zapravo, vrlo malo vode. Staviti đuveč u zagrejanu rernu. Kada pirinač bude upio vodu, doliti još jednom toplu vodu, tek da pokrije paradajz. Pirinač neće upijati vodu ukoliko je dugo bio u vodi "na čekanju", pa u tom slučaju ne insistirati na dolivanju vode. Ukoliko je pirinač prethodno bio sasvim skuvan - dodati tek 3-4 kašike vode.


Ukoliko postoji mogućnost pirinač zaliti domaćim bujonom umesto vodom, pa će biti još bogatijeg ukusa. Na kraju bi trebalo da pirinač bude mekan i kremaste strukture. E, tu već važi ona izreka da vežba čini majstora :)

Djuveč peći u rerni dok sva tečnost ne bude isparila, a to ne bi trebalo da traje više od 30 minuta.












Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...