Musaka s pečurkama




Jedno od meni dragih jela je musaka s krompirom i pečurkama, koja može da ide ruku pod ruku s klasičnom musakom. Priprema je vrlo jednostavna, a kad je stavimo u rernu naš posao je završen i ostaje samo da nadgledamo proces pečenja.

Sastojci:
  • 650 g oljuštenog krompira
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 700 ml vode
nadev:
  • 400 g svežih šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 1/2 praziluka ili 2 mlada luka
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kaf. kaš. mlevene paprike
preliv:
  • 2 jaja
  • 2 kašike milerama
  • 200 ml mleka
  • prstohvat soli

Količine su za 2-3 osobe, a veličina posude je 16 x 22 cm. U tako maloj posudi imaćemo tri sloja krompira i dva sloja nadeva.

Priprema:

Oprati, oljuštiti i isprati krompir, a zatim ga iseći na kriške debljine 3 milimetra. Posoliti hladnu vodu, dodati kriške krompira i uključiti ringlu. Šerpu poklopiti da bi voda brže prokuvala, vodeći računa da na vreme pomerimo poklopac kada se bude podigla pena koja može da iskipi. Od trenutka kad voda provri kuvati krompir 3-4 minuta i skloniti s ringle, ali ga ostaviti u vodi dok ponovo ne dodje na red.

Pečurke oprati i iseći na listiće.

Luk i praziluk očistiti, isprati i sitno iseći. Na ulju, na tihoj vatri, dinstati luk dok ne bude omekšao. Dodati pečurke i 2-3 kašike vode u kojoj se kuvao krompir. Začiniti solju, biberom i mlevenom paprikom, pa dinstati petnaestak minuta. Pečurkama ostaviti malko safta, jer ne bi trebalo da musaka bude suva. Proveriti da li je nadev dovoljno slan. 

Zagrejati rernu na 180°C. Procediti krompir.

Namazati uljem posudu u kojoj ćemo slagati musaku. Na dno posude poredjati sloj krompira s preklopom. Rasporediti polovinu fila. Poredjati "na preklop" drugi sloj krompira. Rasporediti drugu polovinu fila. Završiti slaganje musake trećim slojem krompira. Preliti kašikom ulja odozgo. Ukoliko je posuda puna do vrha - staviti je na veći pleh da sadržaj ne bi prskao po rerni. 

Peći musaku u zagrejanoj rerni 15 minuta, zatim izvaditi posudu.

Unapred pripremiti preliv. Umutiti dva jaja viljuškom, malo posoliti, dodati mileram i fino sjediniti. Dodati mleko i promešati. Preliti musaku, pa vratiti u rernu još 20 minuta, ili dok se ne bude formirala smedja korica.

Neka "dahne" nekoliko minuta, pa servirati musaku uz sezonsku salatu. Ovo jelo se ne sme podgrevati. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF