Polubeli integralni hleb




Hleb naš nasušni daj nam danas :)

Kriške ovako bogatog i zdravog hleba, prelivene začinjenim, aromatičnim, maslinovim uljem, preko kojih možemo poredjati npr. feta sir, paradajz, masline, začinske biljke i sl, su odličan izbor za svako doba dana - doručak, užinu, ili večeru :)

Sastojci:
  • 200 g pšeničnog namenskog brašna
  • 200 g pšeničnog integralnog brašna (whole wheat flour)
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice suvog pekarskog kvasca (cela kesica je za 1 kg brašna)
  • 400 ml mlake vode
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 1 kaf. kaš. mlevenog kima
  • 50 g namenskog brašna za mešenje testa
posipanje:
  • 1 kašika semenki suncokreta
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika crnog susama
"lepak" za semenke:
  • 2 ravne kašike namenskog brašna
  • 4 kašike vode

Izmereno - gotova vekna teži 700 grama. 

Priprema:

U blenderu samleti lan i kim. 

U veću činiju staviti prosejano belo brašno, pa dodati integralno brašno i so. Napraviti udubljenje u sredini u koje sipati 250 ml mlake vode. Dodati kašiku meda i polovinu kesice pekarskog kvasca. Promešati kašikom. Dodati maslinovo ulje, samlevene semenke lana i kima. pa i ostatak mlake vode. Kašikom sve sjediniti. Biće to lepljivo i mekano testo. Drugu činiju namazati uljem i prebaciti testo, pa ga pokriti providnom folijom i ostaviti 40 minuta da raste. 

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.

Napraviti "lepak" za semenke mešajući vodu i brašno u odnosu koji daje gusto i elastično testo, poput testa za palačinke.

Kada kiselo testo bude udvostručilo svoju prvobitnu zapreminu, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i tek malo zamesiti da bi i dalje ostalo mekano, ali kompaktno, pa ga prstima rastanjiti na debljinu od 2 cm pravougaonog oblika. Urolati testo i prebaciti na pleh. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Odozgo i sa strane premazati veknu tankim slojem "lepka" od gustog testa, a zatim zarezati odozgo oštrim nožem na nekoliko mesta i posuti semenkama.

Neka hleb odstoji dok se rerna ne bude zagrejala.

Peći ga oko 35 minuta, ili dok se korica fino ne zarumeni. Izvaditi pleh iz rerne, pa hleb pokriti čistom krpom koju smo pokvasili i dobro iscedili. Posle deset minuta skloniti krpu, a hleb prebaciti na rešetku da bi se sasvim osušio i ohladio sa svih strana. 










Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF