Punjene paprike pečene u rerni





Recept za punjene pečene paprike odavno imam - još dok se naša zemlja zvala Jugoslavija, a moja nova gastro-knjižica promovisala jela s različitih meridijana, pa je za jugoslovensko nacionalno jelo, izmedju ostalog, pisalo "ćevapčići", a iz Turske su bile paprike :)  Kako ono kažu: "čim sam ga videla odmah sam ga spazila", eto tako je bilo s receptom za punjene paprike. Inače, turski recept se malko razlikuje od našeg, opštepoznatog, ukusniji je i neću da ga menjam, s obzirom da sam ga već malim izmenama i kombinacijama sasvim prilagodila savršenom ukusu :) 

Sastojci:
  • 7-8 paprika babura srednje veličine
fil:
  • 500 g govedjeg mlevenog mesa 
  • 1 glavica krupnijeg crnog luka
  • 3 kašike paradajz-pirea
  • 150 g opranog pirinča okruglog zrna
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike iseckane mirodjije i peršuna
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
  • 1/2 kaf. kaš. mlevenog kima
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sok od 1/2 limuna
paradajz umak:
  • 350 ml gustog soka od paradajza (godinama koristim Tomatino klasik)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1.5 dl vode
završna nota:
  • 1-2 oljuštena paradajza za poklopčiće

Količine su namenjene za jedan ručak za 4 osobe, ili dva ručka ako je manje ukućana.
Ukoliko je ostalo malo fila - napuniti tikvicu ili manji patlidžan.

Priprema:

S obzirom da ne koristim pire od paradajza, bilo mi je potrebno 20-ak minuta da laganim kuvanjem redukujem 1.5 dl gustog soka od paradajza na 3 kašike pirea. Dok sam pripremala meso, paradajz-pire je bio spreman.


Komad govedjeg mesa isprati pod hladnom vodom, posušiti ubrusom, skinuti žilice i masnoću, iseći na komadiće i samleti. U današnje vreme električnih mašina i čopera to nije nikakav problem. I moja mama je sama mlela meso na ručnoj mašini, a ja sam, klinka, stajala pored nje i proveravala da li je dobro očistila meso od svih onih dodataka koji nisu crvene boje. Nekih navika iz detinjstva se nikad nećemo odreći :) Da se vratim receptu.


Samleti kim u blenderu, ili ga pritisnuti par puta oklagijom na dasci i izmrviti. 


Oprati peršun i mirodjiju, pa ih sitno iseći. Iseckati beli luk.


Isprati pirinač iz nekoliko voda i ostaviti ga na cediljci.


Paprike oprati i, pazeći da ostanu cele, izvaditi peteljke i semenke. Noktom na palcu "bockati" u krug oko peteljke i na taj način će se peteljka sasvim lako odvojiti od paprike.


Fil koji se ne dinsta:

Oljuštiti, oprati i sitno iseći crni luk, posoliti prstohvatom soli i izgnječiti rukom. Dodati pire od paradajza, ili redukovan gusti sok od paradajza.

Dodati mleveno meso, pirinač, iseckan peršun i mirodjiju, beli luk, biber, kim, sok od limuna, so i maslinovo ulje. Dobro izmešati i sjediniti. 


Paradajz umak:

U činijici sastaviti gusti sok od paradajza, vodu, kašiku ulja, so i šećer. Dobro izmešati. Nije na odmet dodati i jedan oljušten, iseckan, svež paradajz, ili komadiće paradajza koji su preostali posle stavljanja "poklopčića".

Uključiti rernu da se greje na 200°C.


Filovanje paprika:

Puniti babure pripremljenim mesnim filom, ne preterano čvrsto, i svaku zatvoriti s 1/4 oljuštenog paradajza. Slagati ih uspravno u duboku vatrostalnu posudu ili šerpu. Odozgo i izmedju paprika sipati pripremljen umak, koji bi trebalo da bude tek malo više od polovine visine paprika. 

Imati u vidu da će umak od paradajza ključati i prskati po rerni, pa izabrati prilično duboku posudu, ili staviti posudu s paprikama na veći pleh.


Zatvoriti šerpu masnom hartijom, preko koje postaviti i ušuškati alu-foliju. Staviti paprike u zagrejanu rernu. Peći s folijom 40 minuta, zatim izvaditi šerpu i skloniti hartiju i foliju, a paprike odozgo preliti umakom iz šerpe pomoću kašike. Vratiti šerpu s paprikama u rernu i nastaviti pečenje bez folije još 40 minuta. 


Uz punjene paprike odlično idu pire krompir ili mileram. Ukoliko jelo ostavljamo za sutradan, obavezno ga čuvati u frižideru.














Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF