Empanade s nadevom od mlevenog mesa





Empanada je španska reč koja objašnjava da je "nešto umotano u hleb". Setićemo se da i u našem slengu postoji izraz "panja", koji koristimo za hleb :) 

Ovo pecivo može da bude punjeno različitim nadevima: morskim plodovima, mlevenim mesom, sirom, povrćem ili voćem, a vrlo je popularno širom Latinske i Južne Amerike. Empanada može biti pečena u rerni, ili pržena u dubokom ulju, a rerna je uvek bolji izbor.

U najširem smislu reči empanada je pita od mesa, sira, povrća, ili voća. 

Sastojci:
testo:
  • 390 g namenskog brašna
  • 2 kaf. kaš. praška za pecivo
  • 1.5 kaf kaš. soli
  • 90 g hladnog putera
  • oko 200 ml ledeno hladne vode
nadev:
  • 500 g mlevenog svinjskog ili govedjeg mesa 
  • 1 krupnija glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 čili papričica ili 1/4 kaf. kaš. čili praha
  • 400 g svežeg paradajza ili pelata
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 2 kašike iseckanog peršuna
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje

Ako postoji mogućnost izbora - koristiti svinjetinu, jer je tradicionalnija i punijeg ukusa.
Mere u receptu su za 5-6 velikih empanada, a njihova veličina je stvar ličnog odabira.

Brašno koje ćemo koristiti na radnoj površini nije ušlo u navedenu količinu brašna. 

Priprema:

Počećemo od fila da bi mogao da se sasvim ohladi dok spremamo testo. 

Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseckati. Luk oljuštiti i sitno iseckati. Peršun oprati i sitno iseći. 

U većem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati crni luk i dinstati dok ne omekša. Dodati mleveno meso i dinstati dok ne bude promenilo boju. Dodati iseckan paradajz, čili, so i biber i nastaviti s dinstanjem narednih 15 minuta, odnosno dok tečnost ne bude isparila. Skloniti s vatre i ostaviti da se sasvim ohladi. Dodati iseckan peršun, promešati i proveriti da li je nadev dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko bude bilo potrebno.

Pripremićemo testo. U većoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Dodati kockice hladnog putera i dobro utrljati jedno u drugo. Dodavati malo po malo vode i mesiti testo rukom u činiji, sve dok ne dobijemo čvrsto, prilično suvo i kompaktno testo. Prebaciti testo na brašnjavu radnu površinu i mesiti dok malo ne omekša pod rukama. Testo će biti elastično i ne mnogo vlažno. Zamotati ga u foliju i ostaviti, što bi rekli naši stari, da "poćuti" dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi. 

Umutiti žumance s nekoliko kapi vode. Postaviti hartiju na pleh od šporeta.

Nakon 20 minuta testo će biti mekše i gipkije pod rukom. Podeliti ga na onoliko jednakih delova - koliko želimo da imamo empanada. U receptu je to na 5 delova. Svaki deo zaokružiti rukom u lopticu. Posuti radnu površinu brašnom. Lopticu dlanom pritisnuti, a zatim rastanjiti oklagijom na veličinu malog tanjira, oko 18 cm u prečniku i debljine oko 3 milimetra. 

Podeliti fil na onoliko delova na koliko smo podelili i testo. 

Četkicom i žumancetom premazati polovinu kruga od testa po ivici, staviti deo fila na jednu polovinu kruga i preklopiti testo. Lagano pritisnuti sastav rukom, nastojeći da izadje što više vazduha, a zatim urolati ivicu testa. U ovom času se empanade mogu zamrznuti. Poredjati ih na pobrašnjen poslužavnik, staviti u zamrzivač, a nakon zamrzavanja ih složiti u plastičnu kesu i vratiti na led. Mogu da stoje 2 meseca. Ne odmrzavati ih pre pečenja.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Poredjati empanade na pleh, pa ih premazati preostalim žumancetom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 30-40 minuta. 















2 komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF