Kolač s breskvama




Upotreba pudinga bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo :) U receptu koji sledi - onako kako sam ga dobila tako ga i predstavljam.

Kolač je vrlo ukusan i ukoliko se čuva u frižideru fino je osveženje za dugo, toplo leto.


Sastojci:

biskvit
  • 3 jaja 
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike mekog brašna
fil
  • 6 zrelih bresaka srednje veličine
  • 150 g šećera
  • 1/2 l vode
  • 1 puding od pomorandže ili vanile
završna nota
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 sveža breskva

Date količine su fleksibilne i mogu se podešavati prema veličini pleha. U receptu sam koristila mali pleh veličine 24 x 20 cm.

Za patišpanj važi staro pravilo: koliko jaja toliko kašika šećera i brašna, pa zato debljinu i veličinu biskvita možemo da podešavamo prema potrebi. 


Priprema:


Obložiti pleh hartijom. Uključiti rernu da se greje na 200°C.


Čvrsto umutiti šam od belanaca s šećerom, smanjiti brzinu miksera, pa dodavati jedno po jedno žumance. Zatim dodati jednu po jednu kašiku brašna. Sipati smesu na sredinu pleha pa izravnati prema krajevima. Peći desetak minuta ili dok ne porumeni. Skinuti hartiju i zamotati patišpanj u čistu vlažnu krpu da se u njoj prohladi i ovlaži. Vratiti hartiju i patišpanj u pleh, pa ćemo u njemu filovati kolač.


Oljuštiti kožicu s bresaka isto kao što se skida kožica s paradajza: preliti breskve vrelom vodom, sačekati par minuta pa zameniti vodu hladnom. Oljuštiti ih i iseći na polovine ili četvrtine. Ukoliko su breskve čvrste, ljuštiti ih spravicom za guljenje. 


U šerpu staviti oljuštene breskve, pa sipati preko njih 150 g šećera i 1/2 litre vode. Količinu šećera dozirati prema sopstvenom ukusu i kiselosti bresaka. Poklopiti i kuvati 20 minuta. Kad sadržaj proključa skloniti poklopac sa strane, jer će se podići pena koja će da kipi. 


Ocediti breskve, a dobijeni sirup upotrebiti za kuvanje pudinga. Trebalo bi da ga bude 450 ml, a ako nema toliko ništa strašno, dopuniti s vodom. U šerpici pomešati puding s 3 kašike hladne vode, ali bez dodavanja šećera, koji se već nalazi u sirupu od bresaka. Sipati vruć sirup u šerpicu s pudingom i mešati, pa vratiti na vruću ringlu i kuvati dok se ne zgusne. 


I breskve i vreo puding ostaviti desetak minuta da se malo prohlade. Puding ne bi smeo predugo da se hladi jer će se zgusnuti.


Patišpanj poprskati s nekoliko kašika soka, koji će ocedjene breskve i dalje da otpuštaju. Poredjati breskve. Sipati preko njih puding i ostaviti da se dobro ohladi. Važno je znati da će se patišpanj stanjiti pod težinom natopljenih, kuvanih bresaka.


Kada se kolač bude sasvim ohladio, ukrasiti ga umućenom slatkom pavlakom i kriškama sveže breskve.














Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...