Pita sa spanaćem i muskatnim orahom




Brza, lagana i aromatična pita - za doručak, užinu ili večeru. Ne postoji osoba koja je probala ovu pitu i ostala ravnodušna  :)

Sastojci:
  • 12-16 listova finih tankih kora
  • 50 g otopljenog putera ili ulja, ili mešavine oba sastojka
nadev:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 400 g obarenog spanaća 
  • 2 prstohvata muskatnog oraha
  • 2 prstohvata sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 200 g feta sira
  • 1 jaje
  • 1/2 kaf. kaš. soli

Količine su za 6-8 rolnica. 

U zavisnosti od veličine same kore, a i od širine preklapanja, dobićemo manje ili veće rolnice, odnosno duže ili kraće. Za veće rolnice biće potrebno više fila, pa će se time smanjiti broj rolnica. Od jedne duže rolnice može sasvim fino da se doručkuje ili večera. 

U ovom receptu upotrebila sam 6 kora za 3 veće rolnice i polovinu mere za fil. 

Priprema:

Pripremiti spanać. Očistiti listove, oprati ih, a zatim kuvati 5 minuta u sasvim malo neslane vode. Dobro ocediti spanać, zatim ga iseći i ostaviti na cediljci.

Ukoliko koristimo zaledjen spanać, preliti ga vrelom vodom i ostaviti na cediljci, a na kraju pritisnuti kašikom da bi sva tečnost izašla.

Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri. Dodati sitno isečen crni luk, pa ga dinstati dok ne bude omekšao. Dodati sitno isečen beli luk. Dodati spanać i dinstati nekoliko minuta, dok sva tečnost ne bude isparila.  

Skloniti spanać s ringle i ohladiti ga nekoliko minuta. Začiniti muskatnim orahom, biberom i sokom od limuna. Dodati feta sir i jaje, pa dobro promešati. Tek sada posoliti, probati, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Zagrejati rernu na 200°C.  Na pleh staviti hartiju i namazati je otopljenim puterom.

Postaviti jednu koru na radnu površinu i premazati je otopljenim puterom, uljem, ili mešavinom oba sastojka. Staviti drugu koru preko prve. I drugu koru premazati puterom. Staviti 3 kašike fila uz ivicu kore i formirati valjak. Prebaciti krajeve kora s leve i desne strane preko fila, da ne bi iscurio, a zatim zamotati rolnicu. Okrenuti sastav kore na dno pleha, pa odozgo premazati rolnicu otopljenim puterom. Složiti ostale rolnice u pleh.

Ostatak kora dobro upakovati, da se ne bi osušile.

Peći pitu oko 20 minuta, ili dok ne bude zlatnožute boje. Ostaviti rolnice da se prohlade, pa ih iseći ukoliko su veće, ili servirati u jednom komadu, ukoliko su rolnice manje.








Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...